Змінений порядок виплат ЄСВ у зоні АТО

ДО УВАГИ ПЛАТНИКІВ ЄСВ, ЗАРЕЄСТРОВАНИХ В РАЙОНІ АТО!!!

З 15 жовтня 2014 року вступив у дію Закон України « Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», яким, зокрема, внесені зміни в Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнобов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. №2464-VI (далі – Закон про ЄСВ).

Тож, в ст. 7 друге речення ч. 7 Закону про ЄСВ викладено в такій редакції: «Не нараховується на виплати та не утримується єдиний внесок з виплат, які компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу по призову під час мобілізації, на особливий період».

При цьому порядок нарахування ЄСВ з середнього заробітку працівників, призваних на військову службу по призову під час мобілізації, на особливий період, визначений в листі ДФСУ від 29.09.2014 р. 5655/7/99-99-17-03-01-17.

Перехідними положеннями ЗУ «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» внесені зміни в ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнобов’язкове державне соціальне страхування», згідно яких платники ЄСВ, які знаходяться на обліку в органах доходів та зборів, розташованих на території населених пунктів, визначених у переліку, що вказаний у ст.. 2 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», де проводилась АТО, почата у відповідності з Указом  № 405/2014, звільняються від виконання своїх обов’язків, визначених ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ, на період з 14 квітня 2014 року до закінчення АТО або воєнного чи надзвичайного стану.

Підставою для такого звільнення є заява платника ЄСВ. Заява подається в орган доходів та зборів за основним місцем обліку але по місцю його тимчасового проживання у довільній формі не пізніше 30 календарних днів, наступних за днем закінчення антитерористичної операції.

Відповідальність, штрафні та фінансові санкції, передбачені статтями 25, 26 Закону про ЄСВ за невиконання обов’язків платника ЄСВ в період з 14 квітня 32014 року до закінчення АТО, до вказаних платників ЄСВ не застосовуються.

Недоїмка, що виникла у платників єдиного внеску, які перебувають на обліку в органах доходів та зборів, розташованих на території населених пунктів, визначених переліком, вказаним в статті 2 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», де проводилась антитерористична операція, почата у відповідності з Указом Президента України «Про рішення Ради національної безпеки та оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози та збереження територіальної цілісності України» від 14 квітня 2014 року № 405/2014, визнається безнадійною та підлягає списанню у порядку, передбаченому Податковим кодексом України для списання безнадійного податкового боргу.

 Джерело: Natalia Chyuko