Пенсія так пенсія

“Чув, але тільки різні політичні заяви, що потрібно платити людям пенсії на окупованих територіях. І щоразу, коли я запитую, як це зробити – все закінчується тим, що треба продумати механізм.” — міністр Мінсоцполітики Андрій Рева в інтерв’ю від 22 квітня 2019 року “Радіо Свобода”

 

На  ці слова ми не могли не відреагувати і хочемо сказати наступне:

Шановний пане Рева,

Від імені Громадської Організації «Донбас СОС», яка вже п’ятий рік допомагає населенню постраждалому від конфлікту на Сході України, висловлюємо Вам свою повагу і вчергове хочемо нагадати щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб та жителів тимчасово окупованих територій.

Наше звернення до вас не є політичною заявою, хоча й впевнені, що Ви добре знаєте, що вибори до Верховної Ради України відбудуться вже найближчим часом. Вибори, участь в яких беруть (або мають брати участь) усі громадяни України — Ви, внутрішньо переміщені особи, жителі тимчасово окупованих територій. Ви знаєте, що багато з наших громадян усвідомлює ризики існуючої пенсійної системи — між іншим, що сплачені внески не завжди є гарантією отримання пенсії.

Ми хочемо нагадати Вам, що 12 липня 2017 року був зареєстрований Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян (законопроект №6692), який, зокрема, передбачає виплату пенсії жителям тимчасово окупованих територій та який вже 2-й рік знаходиться в комітетах Верховної Ради України.

Ми хочемо нагадати Вам, що спільно з іншими організаціями ми не просто неодноразово звертались із заявами про необхідність розробки механізму виплати пенсії жителям тимчасово окупованих територій — ми його розробили, оприлюднили та направили у відповідні інстанції, в тому числі і Вам.

Тому нас відверто дивує позиція,  визначена в інтерв’ю “Радіо Свобода” від 22 квітня 2019 року щодо відсутності пропозицій, які визначають механізм виплати пенсій жителям тимчасово окупованих територій.

Ми нагадуємо вам, що проект, який ми запропонували, передбачає:

  • скасувати Постанову Кабінету Міністрів України від 8 червня 2016 р. № 365 “Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам”;
  • внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2014 року №637 “Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам”
  • внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 1999 р. № 1596 “Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України”
  • внести зміни до Постанови правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року No 22-1 “Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»”
  • скасувати Постанову правління Пенсійного фонду України від 07 липня 2014 року No 13-4 «Про органи, що здійснюють виплату пенсії та надання соціальних послуг громадянам України, які проживають на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя»

Детальніше про це можна прочитати в самому Проекті, опублікованому, зокрема, на нашому ресурсі за посиланням

Ми також хочемо додати, що віримо в європейське майбутнє нашої країни та звертаємо Вашу увагу на те, що прямі заклики Парламентської Асамблеї Ради Європи спростити процедуру отримання соціальних та пенсійних виплат для внутрішньо переміщених осіб (“зокрема через внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України № 365, 505 та 637, а також інших відповідних нормативних актів” — Резолюція 2198 (2018) «Гуманітарні наслідки війни в Україні») досі не почуті.

Ми в жодному разі не заміняємо собою функції держави, а лише сприяємо. Ми готові зустрічатись з Вами та обговорювати запропонований Проект або будь-які інші проекти, розроблені Міністерством. Ми сподіваємось, що Ви не просто “транслюєте слова в суспільний простір”, а і готові в складний період приймати не менш складні рішення.

Разом-сила!