Як Держава запезпечує реалізацію прав постраждалих від конфлікту: звіт правозахисників

Вчора, 17 лютого в Женеві розпочалася 67 сесія Комітету ООН з економічних, соціальних та культурних прав, на якій відбудеться розгляд сьомої національної періодичної доповіді України про виконання Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права. Поряд із Державою Коаліція правозахисних організацій вчора, 17 лютого о 10:00 в прес-центрі інформаційного агентства “Укрінформ” (вул. Б. Хмельницького, 8/16, Київ) підготувала альтернативний «тіньовий» звіт із низкою рекомендацій для держави.
Авторами альтернативного звіту для ООН «Забезпечення реалізації соціально-економічних прав осіб, що постраждали внаслідок конфлікту в Україні» є ГО «Донбас СОС», ГО «Крим СОС», БФ «Право на Захист», БФ «Восток-СОС», ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ», БФ «Stabilization Support Services», ГО «Центр прав людини ZMINA» та ГО «Кримська правозахисна група». Ознайомитися з матеріалами на українській та англійській мовах.
Довідково: Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права прийнятий Генеральною Асамблеєю ООН 16 грудня 1966 року.
Головний зміст Пакту полягає в проголошенні основних прав людини, які мають бути закріплені в законодавстві кожної цивілізованої країни, — комплекс громадянських, політичних, соціальних, економічних та культурних прав. 19 жовтня 1973 року Україна ратифікувала Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права ООН (1966). Кожні п’ять років держава-учасниця Пакту надає на розгляд Комітету періодичну доповідь.
Попередні доповіді України відбувались за загальною процедурою. Тобто, інформація готувалась до кожної статті Пакту. У жовтні 2019 року Україна звітувала за спрощеною процедурою подання доповідей – надання відповідей на перелік запитань Комітету.
Наступним кроком у процедурі звітування є захист Доповіді на черговій сесії Комітету з економічних, соціальних і культурних прав ООН за участі делегації України (20-21 лютого 2020 року). Комітет розглядає Доповідь, за результатами чого надає державі-учасниці „Заключні зауваження” в яких визначає ті чи інші порушення прав людини.