Підтримка осіб, що перебувають в місцях несвободи в Криму та непідконтрольних районах Донбасу: відповіді держ.органів

Ще в жовтні місяці команда Донбас СОС разом з нашими партнерами підготувала відкритого листа щодо становища осіб, які відбувають покарання в місцях несвободи в Криму та тимчасово непідконтрольних районах Донбасу до Президента України, Уповноваженого Президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, Міністра юстиції України, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини,  Моніторинговій Місії ООН з прав людини, Міжнародному комітету Червоного Хреста. В цій статті ми хочемо поділитися з Вами тими листами, які направили у відповідь на відкрите звернення представники державних органів.

На жаль від адміністрації Президента відповіді ми так і не отримали, хоча самим Президентом ще 14 листопада 2014 року був виданий Указ №875/2014, яким було уведено в дію рішення Ради національної безпеки та оборони про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях. Серед іншого, в  рішенні містилося і доручення Міністерству юстиції України вжиття заходів для забезпечення переміщення органів і установ Державної кримінально-виконавчої служби України, засуджених та осіб узятих під варту з зони проведення АТО в інші регіони країни, а також внесення пропозиції щодо амністії осіб, які відбувають покарання в цих установах і засуджені за злочини невеликої та середньої тяжкості. При цьому, відповідно до чинного законодавства, має відбуватися постійний моніторинг та контроль за виконанням указів Президента. Ми не очікували, що в адміністрації Президента не знайшли що відповісти на звернення 11 громадських та правозахисних організацій з цього приводу.

Найпершу відповідь ми отримали від секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської. У своїй відповіді офіс Уповноваженого відмічає, що у зв’язку із бездіяльністю державних органів, відповідальних за виконання вищезгаданого Указу Президента в частині допомоги ув’язненим, Уповноваженому з прав людини довелося вживати ad hoc заходів для захисту прав цієї категорії ув’язнених осіб. Наразі Уповноважений з прав людини має інформацію стосовно 798 в’язнів, які висловили бажання бути переміщеними на підконтрольну Урядові України територію, 415 з яких — з окремих районів Донецької області, 383 — з окремих районів Луганської області. Однак наразі за ініціативи та безпосередньої присутності Уповноваженого з прав людини вдалося здійснити переміщення всього 166 осіб з тимчасово непідконтрольної Донецької області.

В своєму листі секретаріат Уповноваженого з прав людини також відмічає необхідність прискорення процесу прийняття законодавства щодо цієї категорії ув’язнених осіб. Відповідь секретаріату Уповноваженого з прав людини доступна за посиланням.

Перший заступник Голови Верховної Ради України, Уповноваженого Президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, пані Ірини Геращенко в своєму листі-відповіді запевняє, що представники України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи уживають усі можливі заходи для вирішення питання переведення засуджених та взятих під варту осіб на підконтрольну Україні територію.

При цьому депутат зазначила, що робота Міністерства юстиції не сприяла комплексному вирішенню питання переміщення органів і установ Державної пенітенціарної служби України, засуджених та осіб узятих під варту. Однак Ірина Геращенко відмічає копітку роботу, яка була проведена Уповноваженим з прав людини для переміщення засуджених а також те, що переговори про переміщення засуджених з окремих районів Луганської області практично заблоковані через деструктивну позицію іншої сторони. Крім того,  депутат зазначає, що робота по переміщенню таких осіб на підконтрольну територію ускладнюється обмеженим доступом до установ відбування покарання на відповідних територіях не тільки для державних органів України, а і для гуманітарних місій, зокрема, Міжнародного Комітету Червоного Хреста та Організації з безпеки і співробітництва в Європі.    

Відповідь Заступника Голови Верховної Ради України доступна за посиланням.

Як в листі Уповноваженого з прав людини, так і в листі від Уповноваженого Президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі згадується про проект закону “Про правовий статус засуджених, які відбували покарання на тимчасово окупованій території або території населених пунктів, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, на території населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення,  а також на території держави-агресора” (далі — Законопроект), який був розроблений Міністерство юстиції. Саме від цього міністерства ми очікували дізнатися детальніше про виконання доручення РНБО та роботи над законодавчим врегулюванням статусу засуджених.

Від Міністерства юстиції відповідь була найлаконічнішою. Так, у відповіді повідомляється, що Державна пенітенціарна служба України, правонаступником якої є Міністерство юстиції, не мала централізованої бази обліку ув’язнених та засуджених, що стало причиною повної втрати даних про осіб, які утримувались в слідчих ізоляторах та установах виконання покарань на значній території Донецької та Луганської областей. При цьому Міністерство вказує, що вони, як офіційний державний орган позбавлений реальних важелів пливу на ситуацію, що склалася. Однак додає, що Міністерством все ж таки був розроблений згаданий вище законопроект, який наразі перебуває на стадії доопрацювання та інформує, що для доопрацювання формується відповідна робоча група.  Відповідь Міністерства юстиції доступна за посиланням.

Зрадівши інформації, що робота над законопроектом таки йде, ми направили листа до Міністерства з проханням долучити нас до відповідної групи. У відповідь отримали інформацію, що Міністерство вже не вважає за доцільним створення такої групи, оскільки у зв’язку з наявністю неврегульованих позицій законопроект готується на повторний розгляд до заінтересованих центральних органів виконавчої влади. Відповідь Міністерства юстиції доступна за посиланням.

Однак тому відчинять, хто стукає — за останньою інформацією, яку ми маємо, Міністерство юстиції все ж таки працює над законопроектом і запросило нашу команду на  обговорення вищезгаданого законопроекту в рамках засідання робочої групи по реформуванню пенітенціарної системи. Про результат ми поінформуємо Вас найближчим часом.

 

Матеріал написаний при підтримці програмної ініціативи Права людини та правосуддя міжнародного фонду “Відродження”. Позиція міжнародного фонду “Відродження” може не співпадати з думкою авторів.