Проблеми отримання допомоги при народженні на дитину в разі внутрішнього переміщення або проживання на тимчасово окупованій території. Дайджест

Однією із гарантій для дітей згідно зі ст. 10 Закону України від 21 листопада 1992 року № 2811-ХІІ «Про державну допомогу сімям з дітьми» (далі – Закон № 2811-ХІІ) є допомога при народженні дитини, що  надається одному з батьків дитини (опікуну), який постійно проживає разом із дитиною. На сьогодні батьки, які проживають на тимчасово окупованій території або були змушені переміститися на підконтрольну територію, стикаються із проблемами призначення та поновлення допомоги на дітей, що пов’язані з недосконалістю законодавчого врегулювання і неоднаковою практикою правозастосування територіальними управліннями соціального захисту на місцях.

По-перше, територіальні управління соціального захисту населення при зверненні осіб, що вимушено перемістились, відмовляють у виплаті недоотриманих сум допомоги з підстав пропущення строків звернення за поновленням виплат.

По-друге, територіальні   управління соціального захисту населення відмовляють у отриманні допомоги на дітей, народжених на ТОТ, після закінчення строку звернення.

По-третє, територіальні управління соціального захисту населення припиняють допомогу на дітей з підстав непідтвердження місця проживання згідно з Постановою № 365.

Детально про проблему, з якою зіткнулися батьки з числа внутрішньо переміщених осіб при оформленні чи поновлені допомоги при народженні на дитину – читайте в нашому Дайджесті.

Завантажуйте Дайджест в форматі Pdf українською чи англійською  мовами.

       Для вирішення цих проблем необхідно:

  1. Міністерству соціальної політики України направити роз’яснення територіальним управлінням соціального захисту  щодо поновлення виплати допомоги при народженні на дитину, яка була припинена у зв’язку з нездійсненням органом, де заявник попередньо отримував виплату, своїх повноважень.
  2. КМУ передбачити виключення щодо строків звернення за допомогою при народженні на дитину, народжену на ТОТ, шляхом внесення відповідних змін.
  3. КМУ скасувати положення Постанови № 365 в частині застосування такої до ВПО для призначення, виплати допомоги при народженні дитини та інших видів допомоги на дитину.