Громадськість закликає ВРУ відхилити законопроекти №6630 і №6630-1, які стосуються процедури ідентифікації осіб при оформленні, видачі чи обміні документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус

22 червня 2017 року на офіційному веб-сайті Ради національної безпеки і оборони України була оприлюднена заява щодо необхідності проведення ретельних перевірок всіх бажаючих отримати біометричний паспорт, які прибувають з окупованих територій (заява доступна за посиланням http://www.rnbo.gov.ua/news/2801.html).

Ця заява викликала однозначний осуд організацій, що опікуються правами внутрішньо переміщених осіб та осіб, що постраждали внаслідок збройного конфлікту в Україні, про що було направлено відповідне відкрите звернення .

22 червня 2017 року у Верховній Раді України був зареєстрований законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації особи для оформлення, видачі, обміну, визнання недійсними та знищення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”(реєстр.№ 6630), а 06 липня 2017 до нього був зареєстрований альтернативний — “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації особи для оформлення, видачі, обміну, визнання недійсними та знищення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, а також звільнення від сплати адміністративного збору за оформлення таких документів осіб, постраждалих в наслідок окупації або збройного конфлікту” (реєстр. № 6630-1). При наявності позитивної пропозиції в альтернативному законопроекті щодо звільнення від сплати адміністративного збору при оформленні паспорту громадянина України внутрішньо переміщених осіб та осіб, зареєстрованим місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України, населені пункти на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження або населені пункти, розташовані на лінії зіткнення, в цілому різниця між вказаними законопроектами є незначною та вони фактично дублюють положення один одного.

Як сказано у пояснювальних записках до законопроектів, їх метою є удосконалення механізму ідентифікації особи, верифікації особи та встановлення особи при оформленні біометричних документів, нормативного закріплення повноважень ДМС в частині отримання інформації про особу з наявних державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємствах, установах (банківських установах) та організаціях.

З таким визначенням мети цих законопроектів важко погодитися, оскільки вони однозначно є такими, що мають на меті непропорційно обмежити права певної групи осіб, а саме тих, хто виїхав чи залишився проживати на тимчасово окупованій території чи тимчасово непідконтрольних уряду України територіях, з огляду на зміни, які передбачені ними, а саме:

1. Відсутність необхідності надання згоди особи на отримання та обробку персональних даних заявника для цілей ідентифікації, верифікації та встановлення особи;
2. Суттєве збільшення строків (від 2-ох до 6-ти місяців) процедури встановлення особи та вимога обов’язкового надання невизначеної кількості додаткових документів, перелік яких не є вичерпним.
3. Надання доступу розпоряднику Єдиного державного демографічного реєстру до окремих державних реєстрів (Державного реєстру актів цивільного стану громадян, Державного реєстру виборців, Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування);
4. Встановлення додаткових підстав для розкриття банківської таємниці з метою ідентифікації, верифікації та встановлення особи.

Разом з цим, вказані законопроекти дублюють положення чинних нормативно-правових актів регуляторного характеру, а саме Закону України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”, постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 302, постанови Кабінету Міністрів України від 7 травня 2014 р. № 152.

На підставі зазначеного, ми, організації, що підписалися нижче, просимо членів Комітету:

Рекомендувати Верховній Раді України відхилити проекти законів № 6630 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації особи для оформлення, видачі, обміну, визнання недійсними та знищення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» та № 6630-1 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації особи для оформлення, видачі, обміну, визнання недійсними та знищення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, а також звільнення від сплати адміністративного збору за оформлення таких документів осіб, постраждалих в наслідок окупації або збройного конфлікту”.

 

12