Соціальні стипендії для студентів-ВПО

Як повідомлялося раніше, Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 975 від 23.11.2016, якою було затверджено порядок і умови надання державної цільової підтримки для отримання професійно-технічної та вищої освіти, в тому числі для студентів-переселенців. Дивним стало те, що в Програмі було відсутнє положення щодо отримання внутрішньо переміщеними особами соціальних стипендій.

 

Але, в кінці 2016 року, за дорученням Прем’єр-міністра України спільно зі студентською спільнотою був розроблений новий алгоритм призначення і виплати стипендій учням професійно-технічних навчальних закладів, студентам (курсантам) вищих державних і комунальних навчальних закладів, аспірантам і докторантам, які навчаються за денною формою навчання , а також розроблені деякі питання виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів, а також розмір стипендій.

 

Відповідні постанови № 1045, 1047, 1050 були затверджені Кабінетом міністрів від 28 грудня 2016 року.

 

Так, соціальна стипендія студентам вищих навчальних закладів в обов’язковому порядку виплачується:

  • дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування;
  • особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • шахтарям, які мають стаж підземної роботи не менш як три роки;
  • особам, батьки яких є шахтарями, які мають стаж підземної роботи не менше 15 років або загинули в результаті нещасного випадку на виробництві або стали інвалідами I або II групи;
  • особам, визнаним учасниками бойових дій і їх дітям;
  • дітям, один з батьків яких загинув (пропав безвісти) в районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій або збройних конфліктів;
  • дітям, один з батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту;
  • дітям, які є внутрішньо переміщеними особами (ВПО).

Важливим є те, що стипендія надається особам які навчаються за державним (регіональним) замовленням за рахунок державних (місцевих) коштів, а також не отримують академічну стипендію, не перебувають на держзабезпеченні (крім дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентів (курсантів ) вищого навчального закладу, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків), не перебувають в академічній відпустці.

Для отримання соціальної стипендії студент (курсант) вищого навчального закладу, який є внутрішньо переміщеною особою, повинен звернутися доуповноваженої особи вищого навчального закладу із заявою в якій в обов’язковому порядку вказується дата і підстави для призначення даного виду стипендії, а також копії: паспорта громадянина України, свідоцтво про народження дитини, ідентифікаційного коду, довідки про взяття на облік ВПО.

Для інших категорій осіб, визначених у Порядку, передбачена необхідність надання відповідних документів, які підтверджують ту чи іншу пільгову категорію. Детальніше можна подивитися тут.

Важливим також є те, що соціальна стипендія ВПО призначається до закінчення навчання, але не довше, ніж до досягнення студентом 23 років.

Варто зазначити, що у відповідно до Постанови стипендії призначаються з 1 січня 2017 року особам, які звернулися в період з січня по березень 2017 року з відповідними заявами. У разі звернення після цього терміну — з місяця в якому було подано відповідну заяву.

Ознайомитися та роздрукувати приклад заяви в форматі PDF можна за посиланням

Завантажити та роздрукувати приклад заяви в форматі doc можна за посиланням

_____________________________(ПІБ уповноваженої особи ВНЗ)

______________________________

(повна назва навчального закладу)

студента ___ курсу факультету ______________________________

(повна назва факультету)

_____________________________

(ПІБ)

_____________________________

(число, місяць, рік народження)

зареєстроване місце проживання: _____________________________

фактичне місце проживання: _____________________________

Заява

Я, _____________________________(ПІБ), студент ___ курсу факультету _____________________________________ (студентський квиток: Серія _____ № _______________) перебуваю на обліку як внутрішньо переміщена особа в ______________________ управлінні праці та соціального захисту населення _____________ сільської/ селищної/ міської/ районної в місті ради/районної державної адміністрації, що підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи № _________________ від _____________ року.

Згідно підпункту 8 пункту 4 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів (далі — Порядок), затвердженого постановою КМУ № 1045 від 28 грудня 2016 року, діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи (до закінчення навчання у такому закладі, але не довше ніж до досягнення ними 23 років), мають право на соціальні стипендії, відповідно до статті 44 Закону України “Про вищу освіту”.

На підставі викладеного вище, прошу призначити мені соціальну стипендію з 1 січня 2017 року на весь період навчання у розмірі, визначеному пунктом 7 Порядку.

Перелік доданих до заяви копій документів:

 

  • паспорт громадянина України;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • студентський квиток;
  • довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

 

_________ 2017 року                                                      _______(Підпис)

 

Слід також відзначити, що розмір соціальної стипендії залежить від рівня акредитації ВНЗ, а також додаткового статусу уразливості, так:

 

  • для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації — 750 грн;

  • для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації — 1000 грн;

  • для студентів вищих навчальних закладів I-IV рівня акредитації з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків — 2000 грн.