Згадати про тих, кого забули. Становище засуджених на тимчасово окупованій та непідконтрольній території України.

image11124 жовтня о 13:00 в приміщенні Українського кризового мадіа-центру правозахисники обговорять становище засуджених в  Криму та непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей.

Згідно з інформацією Державної пенітенціарної служби України, у грудні 2014 28 установ для відбування покарань залишились на території, що тимчасово непідконтрольна державній владі. Близько 17 тисяч громадян перебували в цих установах.

Щодо Криму — було виявлено випадки масового переведення засуджених з півострова до установ Російської Федерації. З відкритих джерел відомо, що це приблизно 2200 осіб. На даний час постійно проводяться затримання та притягнення до відповідальності за рішенням незаконно створених судів на території Криму.

13 жовтня 2017 року 11 організацій підписали відкритого листа до Президента України, Уповноваженого Президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, Міністра юстиції України, Уповноваженого Верховної Ради  з прав людини, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного Комітету Червоного хреста, із проханням вжити заходищодо вирішення проблем громадян України які знаходяться в місцях несвободи на тимчасово непідконтрольній території України та в Криму.

В рамках заходу будуть обговорюватися питання:

  • становище засуджених та осіб, що тримаються під вартою на непідконтрольній території. Реальні історії постраждалих.
  • питання правового статусу засуджених громадян та осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі, що знаходяться на непідконтрольній території. Шляхи вирішення проблеми,
  • проблематика становища осібв установах виконання покарань та в місцях несвободи в Криму.

Учасники обговорення:

Наталія Мельник, експерт з документування порушень прав людини в зоні АТО, ГО «Донбас СОС»

Евгенія Андріюк, заступниця координатора ГО «КримСОС»

Олександра Романцова, заступниця голови правління, Центр Громадянських Свобод

Олександр Павліченко, заступник директора Харківської правозахисної групи, голова Правління УГСПЛ