Что делать, если вам пришло уведомление о переплате социальной помощи

На каждую хорошую мысль неизбежно находится свой дурак,
аккуратно доводящий её до абсурда.
(с) Илья Ильф и Евгений Петров, «Пьеса в пять минут»

В последнее время участились случаи получения внутренне перемещенными лицами (ВПЛ) документов от Управлений труда и социальной защиты населения (УТСЗН) с разными названиями, но одинакового содержания:
«…Настоящим уведомляем Вас, что Вам осуществлена переплета по ежемесячной адресной помощи для покрытия расходов на проживание, в том числе на оплату жилищно-коммунальных услуг в сумме такой-то. Для погашения задолженности рекомендуем Вам в такие-то сроки оплатить такую-то сумму на такой-то счет. В случае не оплаты, УТСЗН обратиться в такую-то прокуратуру…».

11143538_840058076074694_7539692860063112282_n (1)
И, ВПЛ получившие подобные «письма счастья», впадают в панику: что делать?
Вариантов по сути два: платить или не платить. И решать Вам как поступить в данной ситуации. Но разрешите поделиться с Вами своими умозаключениями по данной ситуации и рекомендациями.

Подавая заявление на получение адресной помощи для покрытия расходов на проживание, в том числе на оплату жилищно-коммунальных услуг (адресной помощи), Вы предоставили в УТСЗН все данные необходимые для расчета суммы адресной помощи, которая Вам полагается. Вы ее получили и потратили (не будем сейчас о сроках выплаты и сопутствующих получению нюансам). Расчёт производил сотрудник УТСЗН, который, между прочим, получает заработную плату из бюджета, а бюджет, как известно, наполняете Вы. Отсюда вопросы: почему Вы должны компенсировать задолженность, которая возникла не по Вашей вине и почему ответственность за ошибки, допущенные не Вами, отвечаете Вы? Самое меньшее, что Вам должны были сообщить: в следствие чего возникла указанная переплата? Нарушили Вы или нарушил сотрудник УТСЗН?
Исходя из вышеизложенного, ответьте с улыбкой УТСЗН:
Милости просим! Обращайтесь в прокуратуру.

Предлагаем Вам приблизительный ответ на «письмо счастья» из УТСЗН (сканированную копию которого мы выкладываем):

Отримувач: Солом’янська районна в місті Києві державна адміністрація
03020, м. Київ, Повітрофлотський просп., 41
Отримувач: Міністерство соціальної політики України
вул. Еспланадна, буд. 8/10, м. Київ, 01601
Копія: Прокуратура Солом’янського району міста Києва
03124, м. Київ, вул. Героїв Севастополя, 3-а
Копія: Управління праці та соціального захисту населення
м. Київ — 186, Повітрофлотський просп., 40, каб. 206, 207
Скаржник: Громадянин України, ………..

Паспорт серії ….., номер ……, виданий

Місце реєстрації відповідно до паспорту: …………………
Місце фактичного проживання:…………………
Засоби зв’язку:Тел.: ………………………………..

Поштова адреса: ……………….

ЩОДО ПОВІДОМЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ
№…… ВІД ……..

Підстава для подання звернення Закон України «Про звернення громадян» від 02.10.1996 року №393/96-ВР (надалі по тексту – «Закон №393/96-ВР»).
……. року в порядку реалізації Постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 року №505 «Про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» (надалі – «Постанова №505») я звернулась до Управління праці та соціального захисту населення (надалі – «УПСЗН») із заявою для отримання грошової допомоги за фактичним місцем проживання (перебування), мною було пред’явлено паспорт громадянина України та довідка про взяття на облік осіб, які переміщуються, копія додається.
З…….. року мені призначена щомісячна адресна допомога як особі, які перемістилась з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг (надалі – «адресна допомога») в розмірі …………., яку я отримувала (отримую).
……, мною отримано повідомлення щодо необхідності термінового звернення в УПСЗН щодо вирішення питання щодо погашення передплати в сумі ……, яка виникла за період ….. із зазначенням рахунку – куди я маю повернути означену передоплату, копія додається.
При цьому на момент звернення до УПСЗН, я маю надати оригінал та копію квитанції щодо оплати існуючої суми передплати.

Відповідно до Постанови №505 розрахунок розміру адресної допомоги здійснювався співробітником УПСЗН. Підстава виникнення такої переплати не визначена в отриманому мною повідомленні. Також не зазначено, на підставі якого нормативно-правового акту, я зобов’язаний погасити означену передплату в зазначені строки. Цілком зрозуміло, що у мене виникають запитання, відповіді на які я прошу надати всіх адресатів мого звернення, оскільки від отриманих мною відповідей напряму залежить чи погашатиму я зазначену переплату в добровільному порядку:

Мої запитання до УПСЗН:

1. Причина виникнення переплати?
2. Хто із співробітників УПСЗН здійснював розрахунок адресної допомоги мені?
3. Якщо означена переплата виникла не з моєї вини, то кого із співробітників УПСЗН притягнуто до відповідальності до допущенну помилку із нарахуванням адресної допомоги та до якої саме?
4. Посилання на нормативно-правовий акт відповідного до якого я зобов’язаний оплатити означену переплату в зазначені строки та надати в УПСЗН документи, які це підтверджують?
5. У зв’язку із чим звернення до Прокуратури Солом’янського району міста Києва?
Мої запитання до Солом’янської районної в місті Києві державна адміністрація та міністерства соціальної політики України:

1. Посилання на нормативно-правовий акт відповідного до якого я зобов’язаний оплатити означену переплату в зазначені строки та надати в УПСЗН документи, які це підтверджують?
2. Чому я зобов’язаний компенсувати, означену переплату, якщо така виникла не з моєї вини? Посилання на нормативно-правовий акт?
3. За чий рахунок супутні такому погашенню переплати витрати? Вам відомо, що в процесі внесення переплати, мені необхідно буде оплатити банківські послуги, витрати на ксерокопії для УПСЗН, витрати на проїзд до УПСЗН, витрати мого робочого часу. Хто компенсує мені та в які строки, всі означені витрати?

Мої запитання до Прокуратури Солом’янського району міста Києва:

1. Який чином Прокуратура Солом’янського району міста Києва планує виконувати отримане від УПСЗН повідомлення щодо існуючої переплати окрім звернення до суду про стягнення з мене зазначеної суми?

Дата, підпис: …………….

Про результати розгляду прошу довести до мого відома в порядку передбаченому чинним законодавством України – безпосереднього доведення інформації до відома заінтересованої особи письмовим способом, шляхом направлення відповіді листом на адресу: ………..

Додатки: ………………

Отстаивайте свои права.

Вместе — сила!