Звернення правозахисних організцій до Президента України щодо фальсифікації голосування за процедуру обрання Уповноваженого ВРУ з прав людини

Пану Петру Порошенку,

Президенту України

Шановний Петре Олексійовичу!

 

Українські правозахисні організації засвідчують Вам свою повагу.

13 липня, парламент ухвалив в цілому закон України «Про Конституційний Суд України» за реєстраційним номером 6427-д. Цьому передувало обговорення озвученої народним депутатом Ольгою Черваковою поправки, яка стосувалася збереження процедури таємного голосування за кандидатури на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Попри те, що номер поправки був названий помилково, у тексті стенограми чітко зафіксована конкретна суть даної пропозиції. На голосуванні вона була підтримана 227 народними депутатами.

Одразу після розгляду даного питання порядку денного інформація щодо результатів голосування була відображена на офіційному веб-сайті Верховної Ради України як голосування за пропозицію до законопроекту. Але вже буквально за кілька хвилин вона була змінена на іншу, некоректну поправку, яка не відповідає суті озвученої пропозиції і за яку не проводилось голосування.

На нашу думку, такі дії є спробою маніпуляції апаратом Верховної Ради України для подальшої фальсифікаціїї тексту ухваленого законопроекту і логічним продовженням закритих політичних торгів, які розпочалися довкола обрання нового Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з травня цього року. Адже процедура обрання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини взагалі не мала б розглядатися в рамках законопроекту про Конституційний суд України.

Очевидним є намагання певних політичних сил політизувати посаду омбудсмана на догоду партійним інтересам, що, по суті, ставить під сумнів незалежність та неупередженість новообраного Уповноваженого відносно тих політичних сил, які пролобіювали його обрання.

Ми звертаємося до Вас із закликом не допустити політизації посади омбудсмана на догоду партійним інтересам шляхом фальсифікації результатів голосування.

Ми зверталися до голови Верховної Ради України Андрій Парубія із закликом звернути увагу на ці маніпуляції, однак незважаючи на це 19 липня отримали інформацію, що законопроект був надісланий Вам на підпис у некоректному варіанті, із формулюванням про зміну процедури голосування за кандидатів на посаду Уповноваженого з прав людини з таємного на відкрите.

Президент є гарантом дотримання прав і свобод людини, а запорукою ефективного контролю за їх практичною реалізацією є незалежність посади омбудсмена.Ми закликаємо Вас не підписувати законопроект 6427-д, текст якого був сфальсификований, та  взяти під контроль цю ситуацію з метою недопущення політизації національної інституції з прав людини.

Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні

Олександр Павліченко, Харківська правозахисна група

Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод

Тетяна Печончик, голова правління Центру інформації про права людини

Людмила Козловська, президент Фундаціі Відкритий Діалог

Марія Томак, координаторка Медійної ініціативи за права людини

Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи

Таміла Ташева, співзасновник ГО «КримСОС»

Вадим Валько, Головний координатор-Директор ГО “Донбас СОС”