МінЮст працює: статус засуджених осіб, які відбувають покарання в окупованих Криму та на Донбасі

Раніше ми вже писали про те, що Міністерство юстиції — головний орган, що відповідальний за врегулювання статусу осіб, які відбувають покарання на території окупованих Криму та на Донбасі, про що свідчить і відповідний Указ Президента  №875/2014, яким було уведено в дію рішення Ради національної безпеки та оборони про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях. Для законодавчого врегулювання статусу засуджених, Міністерством юстиції був  розроблений відповідний законопроект. І хоча цей законопроект в різних версіях доопрацьовується вже декілька років, у нас є причини сподіватися, що саме зараз робота над ним нарешті виходить на фінішну пряму.  

08 лютого було проведено спільне засідання робочої групи Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Верховної Ради України та Міністерства юстиції України по реформуванню пенітенціарної системи. До порядку денного додатково включено і законопроект “Про правовий статус засуджених, які відбували покарання на тимчасово окупованій території або території населених пунктів, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, на території населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, а також на території держави-агресора”. Через брак часу законопроект не обговорювався по суті, однак було вирішено проведення окремого робочого засідання на базі Міністерства юстиції для доопрацювання змін та фіналізації проекту закону для подальшої презентації на засіданні робочої групи.  

Відповідне робоче засідання відбулося 14 лютого, під час якого було обговорено всі етапи, які має проходити особа, звільнена з місця відбування покарання на тимчасово окупованій території, та було домовлено виписати якомога детальніше всі категорії осіб, які можуть підпадати під дію даного законопроекту. Представниками громадськості також було підкреслено, що законопроект має містити не тільки питання забезпечення дотримання норм кримінального процесуального законодавства, а і підтримку осіб, які по суті стали заручниками ситуації та знаходяться в критичних умовах.  

Із законопроектом, який наразі обговорюється Ви можете ознайомитися за посиланням. За результатами наша команда спільно з представниками інших громадських організації надали зведені пропозиції до законопроекту і маємо надію, що вони будуть враховані. Ми закликаємо всіх зацікавлених сторін, які мають пропозиції до відповідного законопроекту долучитися до цієї роботи.

Разом з тим, ми отримали відповідь від Прокуратури Донецької області, яка повідомляє, що головний статус відповідних засуджених осіб —  громадянами України. Крім того, такі особи на час їх виявлення мають статус засуджених, щодо яких порушено порядок виконання вироку суду. В листі також йдеться про те, що при відсутності законодавчого врегулювання, органи судової влади Донецької області не мають єдиної позиції при розгляді клопотань осіб, звільнених з установ, розташованих на тимчасово неконтрольованій українською владою території. В переважній більшості судами першої та апеляційної інстанції, відмовляється в задоволенні цих клопотань.

Прокуротурою зазначається, що спільним наказом №53окв/1539/310/185/20/62 від 14.07.2015 затверджено Інструкцію щодо взаємодії працівників органів прокуратури Донецької області, ГУМВС України в Донецькій області, УСБ в Донецькій області, УДПтС України в Донецькій області, ГУ ДМС України в Донецькій області та Донецького прикордонного загону ДПС України при організації реєстрації, обліку та документуванні осіб, звільнених з установ виконання покарань, розташованих на територіях Донецької та Луганської областей, які тимчасово непідконтрольні українській владі. Зазначеною Інструкцією врегульований порядок дій всіх правоохоронних органів у разі виявлення таких осіб. З моменту затвердження Інструкції «лінію розмежування» через КПВВ перетинали 928 осіб зазначеної категорії.

З листом від Прокуратури Донецької області можна ознайомитися за посиланням.

Матеріал написаний при підтримці програмної ініціативи Права людини та правосуддя міжнародного фонду “Відродження”. Позиція міжнародного фонду “Відродження” може не співпадати з думкою авторів.