Незаконне припинення виплат пенсій ВПО, які змінили місце реєстрації та відмовилися від довідки ВПО. Дайджест

«Минулого року мій тато отримав право отримувати пенсію на загальних умовах, після того, як змінив місце реєстрації та відмовився від довідки ВПО. Сьогодні тато отримав лист Пенсійного фонду Черкаської області, що виплату пенсії йому припинено, а для поновлення треба оформити статус ВПО, отримати рахунок в Ощадбанку і картку з обмеженнями, яка не надає можливості здійснювати онлайн-платежі, знімати кошти в інших банкоматах тощо, «особливе» пенсійне посвідчення і раз на півроку бачити в своєму власному домі інспекторів. Виходить, громадянин України, який має житло та реєстрацію місця проживання на неокупованій території, не має права отримувати пенсію на загальних умовах. За Конституцією та Законом про пенсійне забезпечення – має право, де-юре. За діями чиновників, де-факто – ні» – переселенка з Донецька.

Такі крики душі ми отримуємо масово. Проблема невиплати пенсій громадянам, які змінили місце реєстрації за новим місцем проживання і відмовилися від довідки ВПО до сих пір не вирішена.

У 2017 році додатково до поточних проблем з перевірками для ВПО, додалася нова проблема. У 2015-2016 роках тим ВПО, які змінили місце реєстрації (прописку) за новим місцем проживання та відмовились від довідки ВПО, пенсійні виплати продовжувалися на загальних підставах за наявними електронними пенсійними справами, без вимоги надання довідки ВПО. При цьому все ж траплялися поодинокі випадки відмов продовження пенсійних виплат без надання довідки ВПО через відсутність у осіб паперової пенсійної справи. З початку 2017 року випадки відмови у виплаті пенсій людям, які перемістилися з тимчасово непідконтрольної Україні території та згодом відмовилися від довідки ВПО стають масовими. У серпні 2017 управління Пенсійного фонду припиняють виплати пенсії всім ВПО, які змінили місце реєстрації та до цього отримували пенсію по електронним справам без наявності довідки ВПО.

Міністерство соціальної політики говорить про відсутність паперових пенсійних справ, про необхідність внесення змін до законодавства…

Насправді ж вирішити проблему можна одним листом-роз’ясненням. Як це вже було в 2015 році.

Детально про проблему, з якою зіткнулися громадяни, які не бажають більше проходити перевірки для переселенців, плутанинуу відповідях Пенсійного фонду та Мінсоцполітики, а також простому вирішенні проблеми — читайте в нашому Дайджесті.

Завантажити в форматі Pdf українською мовою можна за посиланням, а також за посиланням англійською мовою.

0001 (3)

0002 (2)

0003

0004