Бюрократична головоломка: зміна реєстрації (прописки), пенсія та довідка переселенця

Міністр соціальної політики України Андрій Рева майже місяць тому запевняв усіх під час прямого ефіру на телеканалі newsone, що пенсіонерам, які раніше були переселенцями, а а потім прописалися на підконтрольній території України, більше не потрібно проходити всі процедури, передбачені для ВПО:

Але, на жаль, на нашу гарячу лінію і далі продовжують надходити звернення пенсіонерів, які змінили свою реєстрацію ( «штамп прописки в паспорті»), зареєструвавшись за новим місцем проживання на підконтрольній території України, подали заяву в УПСЗН про відмову від довідки внутрішньо переміщеного особи, але від яких територіальні управління пенсійних фондів все одно вимагають приносити довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеного особи для продовження виплат пенсій. В іншому ж випадку вони погрожують призупинити виплати пенсій.

От лише декілька прикладів таких звернень:

“Здравствуйте. Человек ( пенсионер) выехал с зоны АТО , купил и прописался в квартире на контролируемой Украиной территории в 2015 г. То есть место регистрации и фактическое проживание на контролируемой территории. Правомерно — ли действие пенсионного фонда требующего от пенсионера предоставить справку  внутренне перемещенного лица с УТСЗН и перейти с приватбанка на ощадбанк?”

“Добрый вечер.Переселенцем быть не просто. Человек прописан в Донецке,купил жилье в Киеве и хочет обойтись без справки переселенца и без 884 грн.т.е пропишется в новом жилье и заживет как обычный гражданин.А получит ли он пенсию или пособие по инвалидности? Или Украина и дальше его будет считать переселенцем и требовать справку?”

“Добрый день. Моя мама жила в зоне АТО, в городе Алчевске. Недавно мы с мужем забрали ее к себе в Полтавскую область и прописали в своем доме. В пенсионном ей оформили пенсию. Звонок из пенсионного поставил нас в тупик. Ей объяснили, что пенсию приостановят, если она не станет на учет в УТСЗН как переселенка. Скажите, имеет ли право ПФ требовать от нее справку переселенца, если в паспорте стоит прописка Полтавской области?”

“Здравствуйте!Подскажите пожалуйста Если житель временно неподконтрольной территории пропишется на подконтрольной ,он сможет получать пенсию как обычный пенсионер или нужно делать документы как переселенцу?”

Ніяких роз’яснень ПФУ з цього питання до сьогоднішнього дня немає. Але, по суті, їх і не потрібно. Пенсію людина повинна отримувати за новим місцем реєстрації як житель даної адміністративно-територіальної одиниці. Крапка!

Для цього йому просто необхідно додатково звернутися із заявою до територіального управління ПФУ і вказати, що в зв’язку зі зміною зареєстрованого місця проживання, він бажає отримувати пенсійні виплати як житель даної територіальної громади. Однак, на практиці, коли люди реєстрували місце проживання на підконтрольній території України, територіальні управління пенсійного фонду або і далі продовжували платити їм пенсію як ВПО (з усіма її «перевагами», включаючи: обов’язкові перевірки за місцем проживання, обов’язок проходити фізичну ідентифікацію кожні 3 або 6 місяців, необхідність отримувати електронне пенсійне посвідчення, неможливість отримувати пенсійні виплати через інші банки, окрім «найпрогресивнішого» Ощадбанку), або просто припиняли виплати, пояснюючи це тим, що відсутнє первинна «паперова пенсійна справа» з попереднього місця проживання і отримати його за запитом з тимчасово непідконтрольної території неможливо.

У такому випадку, перш за все, зверніться із заявою в управління ПФУ, де ви перебуваєте на обліку як особа, яка має право на пенсію. У заяві вимагайте обгрунтувати причини припинення пенсійних виплат з посиланням на норми чинного законодавства, які передбачають можливість такого призупинення. Таку заяву в УПФУ (в довільній формі, на ім’я начальника управління) подавайте в 2 примірниках: 1-е віддаєте співробітникам УПФУ, а на 2-му (яке Ви залишаєте у себе) уповноважені працівники зобов’язані проставити позначки про прийняття і вказати вхідний номер згідно журналу вхідної кореспонденції. Це і буде підтвердженням того, що Ви звернулися до них і вони будуть зобов’язані Вам письмово відповісти за результатами розгляду. Якщо відмовляються приймати — подавайте заяву з додатками через найближче відділення установ поштового зв’язку рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

Додатково можете звернутися до Уповноваженого з прав людини (по телефону гарячої лінії: 0 800 501 720), до Пенсійного фонду України (номером 0 800 503 753) і в Кабінет Міністрів України (по телефону урядової гарячої лінії: короткий номер — 1545). Швидше за все, це не допоможе вирішити проблему, але чим більше людей буде звертатися зі скаргами, тим швидше вирішиться це питання.

У разі, якщо описані вище способи не спрацювали — звертайтеся до суду з вимогою визнати дії територіального управління ПФУ неправомірними і зобов’язати призначити та виплатити Вам належні пенсійні виплати.

У висновку хочемо сказати, що в Пенсійному фонді України вже є реально діючий механізм виплати пенсій по електронним пенсійним справам для осіб, які отримали довідку ВПО. Так давайте ж просто виплачувати пенсії за такими ж електронними справами для громадян, які змінили реєстрацію свого місця проживання.

При цьому сам «статус» внутрішньо переміщеного особи (ВПО) не втрачається автоматично. Законом України «Про забезпечення прав і свобод ВПО» встановлено виключний перелік підстав для скасування дії довідки, до яких не відноситься факт зміни місця реєстрації ( «прописки»). Таким чином, ВПЛ не втрачає свого «статусу» з підстав зміни місця реєстрації. Водночас, внутрішньо переміщена особа має право за власним бажанням подати заяву в УПСЗН про відмову від довідки ВПЛ. Однак і в одному, і в іншому випадку особа повинна отримувати пенсію за новим місцем реєстрації і вимога надати довідку ВПЛ для продовження виплати пенсії є неправомірною..

Разом — сила!