“50 на 50” або чи є шанс отримати житло?

Изображение: profidom.com.ua

Рівно тиждень тому, 28 листопада розпочався прийом документів в рамках Програми забезпечення громадян доступним житлом, згідно якої держава сплачує  50  відсотків  вартості  будівництва  (придбання)  доступного житла та/або пільгового іпотечного житлового кредиту для громадян-переселенців.За інформацією “Держмолодьжитло” на кінець дня 30 листопада до черги на подання документів для участі в програмі «Доступне житло» записалась вже 1201 людина. За один робочий день вдається оформити 60-70 пакетів документів.

У людей виникає купа питань: Куди звертатись? Хто має право? Які документи необхідні? Ми зібрали разом найчастіші питання про програму та озвучили їх на зустрічі з керівником Держмолодьжитла. Отримані відповіді — нижче.

Куди звертатися?

Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву (Держмолодьжитло) у своєму регіоні.

Адресу та контакти можна знайти в Довіднику та на сайті регіональних управлінь Держмолодьжитла, а також за телефоном Гарячої лінії Фонду для звернень громадян — 044 275 14 37 чи електронною поштою: [email protected].

Зверніть увагу! Держмолодьжитло здійснює прийом документів для мешканців Донецької області  в місті Слов’янську за адресою вул. Шевченко,11. В місті Житомирі розміщено адміністрацію, яка не має стосунку до прийому документів.

Хто має право на одержання державної підтримки?

Таке право мають всі внутрішньо переміщені особи якщо відповідають відповідним вимогам (про них далі).

Зверніть увагу! На даний момент для того, щоб стати на чергу, НЕ потрібно перебувати на квартирному обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Дані зміни були передбачені Постановою КМУ від 20.09.2017 №708.

Питання щодо реєстрації місця проживання (“прописка в паспорті”) та участі в Програмі:

Питання: Якщо взагалі відсутня реєстрація в паспорті? Чи можливо в такому разі брати участь в програмі?
Відповідь: На жаль, реєстрація (“прописка”) обов’язково має бути. Якщо відсутня, взяти участь у Програмі доступного житла неможливо.

Питання: Якщо реєстрація (“прописка”) є тимчасовою і здійснена в гуртожитку/центрі обліку бездомних громадян, чи можна брати участь в Програмі?
Відповідь: Так, можна.

Питання: Чоловік та дружина зареєстровані за різними адресами, а діти  — з одним з батьків. Чи мають вони право приймати участь у програмі як одна сім’я?
Відповідь:  Важливо розуміти, що документи подаються за місцем реєстрації одного з батьків. Тобто, якщо діти зареєстровані з матір’ю, доцільно подавати документи за місцем реєстрації матері.  При цьому довідку про доходи надають всі члени сім’ї. Площа житла розраховується відповідно до кількості членів сім’ї з однаковим місцем реєстрації. Але в даному положенні є виключення для ВПО. Якщо реєстрація в паспортах людей є різною, але в довідках ВПО вказана одна адреса, родина має право на спільну участь у програмі, та розрахунок площі житла на всіх членів сім’ї.

Які умови для участі в програмі доступного житла?

1) відсутність у внутрішньо переміщеної  особи або членів її сім’ї житлової нерухомості, ніж та, що розташована на території, визначеній тимчасово окупованою територією відповідно до Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”, та на території населених пунктів, зазначених у переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, затверджених Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 р. № 1085.

Відсутність житла підтверджується Витягом із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Витяг можна оформити самостійно на сайті https://kap.minjust.gov.ua/services?product_id=1, або звернувшись до нотаріуса чи державного реєстратора.

Часті питання, що стосуються Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно:

Питання:Як оформити?
Відповідь: Самостійно на сайті Міністерства юстиції України (коштує 20 грн. + комісія банку) або у нотаріуса чи державного реєстратора.  

Питання:Чи правда, що така Інформація діє лише один день?
Відповідь: Відповідно до переліку документів вимагається подання Інформації з Держреєстру речових прав отриману не раніше, ніж за день до подачі заяви про надання державної підтримки. Законодавчо зазначена вимога не врегульована.

Питання: Якщо в реєстрі інформація відсутня, проте фактично нерухомість є?
Відповідь: Якщо в реєстрі інформація про право власності відсутня, подається письмова заява безпосередньо при подачі документів, в якій зазначається, що по факту нерухомість є, проте в реєстр не внесена. До заяви додається інформація з реєстру та копії документів про право власності.  

Питання: У розпорядження КМУ №1085 не внесено ряд населених пунктів, які фактично знаходяться на лінії зіткнення та тимчасово непідконтрольній Україні території. Повноваження вносити зміни в Розпорядження мають тільки МВС та СБУ за поданням АТЦ при СБУ. Тобто, фактично у ВПО немає можливості вплинути на ситуацію. Чи не буде додаткової дискримінації людей, які переїхали з цих населених пунктів? Чи буде Держмолодьжитло розглядати письмові підтвердження  від МВС та СБУ про те, що населений пункт дійсно знаходиться на лінії зіткнення чи тимчасово непідконтрольній території? —
Відповідь:“Ні, потрібні зміни до Розпорядження. Ми більш детально вивчимо це питання та зробимо все від нас залежне, щоб не відбувалося додаткової дискримінації людей” — відповідь С. Комнатного, керівника Держмолодьжитло.

2) якщо житлова нерухомість розташована на території, іншій, ніж тимчасово окупована територія відповідно до Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”, та територія населених пунктів, зазначених у переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 р. № 1085, то площа такої нерухомості не має перевищувати 13,65 кв. метра на одну особу.

Часті питання щодо наявного у власності житла та земельних ділянок:

Питання: Якщо у власності є житло на тимчасово непідконтрольній території чи лінії зіткнення, чи можна брати участь у Програмі?
Відповідь:  Так.

Питання: Якщо у власності є земельна ділянка чи може особа брати участь у програмі?
Відповідь:  Так, може. Наявність у власності земельної ділянки не береться до уваги та не впливає на участь в програмі.

Питання: Якщо особа має у власності не придатне для проживання житло на підконтрольній українській власності території, чи вона може стати учасником програми?
Відповідь:  Якщо житло не придатне для проживання, про це складається Акт технічного стану житла. В такому разі особа має право брати участь у програмі. Це стосується в тому числі житла, яке було зруйноване в результаті проведення АТО.

Питання: Якщо житло знаходиться на підконтрольній території, проте його площа недостатня для проживання всіх членів сім’ї.
Відповідь:  Важливо, щоб площа такого житла не перевищувала 13,65 кв. метра на одну особу.

3) середньомісячний грошовий дохід разом із доходом членів їх сімей із розрахунку на одну особу не повинен  перевищувати п’ятикратного розміру середньомісячної заробітної плати у відповідному регіоні, розрахованого згідно з даними Держстату.

До середньомісячного грошового доходу відносяться: заробітна плата, пенсія, соціальна та матеріальна допомога, стипендія та інші соціальні виплати, дохід від підприємницької, наукової, викладацької, творчої діяльності та іншої незалежної професійної діяльності, усі види винагород, грошове забезпечення військовослужбовців, дивіденди, відсотки, роялті, дохід від відчуження цінних паперів і корпоративних прав.

Документи, що підтверджують середньомісячний грошовий дохід:

  • довідка про доходи  — відповідно до встановленої форми: на одинокого громадянина та на сім’ю;
  • пенсіонери в територіальному Пенсійному фонді отримують довідку про розмір пенсійних виплат за останні 6 місяців;
  • про соціальні виплати (адресна допомога/допомога при народженні дитини та ін.) в територіальному управлінні праці та соціального захисту населення (“собез”), де особа стоїть на обліку як ВПО;
  • ФОП подає проміжний звіт в Державну фіскальну службу  (податкову), на підставі чого видається довідка про дохід;
  • якщо відсутній дохід, пишеться заява про відсутність доходу, що підтверджується відповідними документом;
  • якщо особа є ФОП та має іншу роботу, вона подає інформацію про доходи з обох джерел.

Довідка про доходи надається з метою показати, що cередньомісячний грошовий дохід  всіх членів сім’ї  з розрахунку на одну особу не перевищує граничний 5-тикратний розміру середньомісячної заробітної плати у відповідному регіоні, розрахованого згідно з даними Держстату (тобто відсікають людей з високим доходом).

При цьому звертаємо вашу увагу, що подання недостовірних відомостей є підставою для виключення з черги та притягнення до відповідальності, в тому числі кримінальної, за подачу таких відомостей.

Які документи необхідно подати?

1. Заява про надання державної підтримки — на одинокого громадянина та на сім’ю

2. Інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про наявність у власності житла (про це писали вище);

3. Копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та копії відповідних довідок членів сім’ї громадянина;

Перелік документів для участі внутрішньо переміщених осіб в Програмі передбачає, окрім довідки про взяття на облік ВПО, надання підтверджуючої інформації про дійсність такої довідки. У зв’язку з цим виникли наступні питання:

Питання: Коли вимагається надання такої інформації? —
Відповідь: У випадку якщо дата видачі довідки перевищує один місяць до дати подання документів;

Питання: Де можна отримати цю “довідку про довідку”?
Відповідь: В територіальних управліннях праці та соціального захисту населення (УТСЗН), де особа перебуває на обліку як ВПО. Для цього потрібно звернутися письмово. Зразок заяви додаємо.  

Питання Яким нормативним документом передбачено подання такої довідки?  

Відповідь: Законодавчо зазначене питання не врегульовано, і необхідність подачі довідки передбачена лише переліком документів, затвердженим Держмолодьжитло, та внутрішнім порядком роботи Держмолодьжитло та Мінрегіонбуд. В Постанові КМУ №140 така довідка відсутня.

Питання: Чим викликана необхідність отримувати “довідку про довідку”?
Відповідь:  Тим, що люди приносять довідки, видані в 2014-2015 роках. Є ризик, що довідки можуть бути недійсними, а самі люди не перебувають на обліку в Єдиній інформаційній базі даних ВПО (ЄІБД ВПО). Також є передбачені законодавством  випадки скасування виданих раніше довідок ВПО та виключення людей з ЄІБД ВПО. Так звана “довідка про довідку” фактично  має підтвердити саме перебування особи в ЄІБД ВПО.

4. Акт технічного стану житла (для внутрішньо переміщених осіб, житло яких (що розташоване на території України, на якій органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі) зруйноване та не придатне для проживання у зв’язку з проведенням антитерористичної операції);

5. Довідка про реєстрацію місця проживання особи на кожного члена сім’ї, що видана виконавчим органом сільської, селищної, міської ради, сільським головою (якщо відповідно до закону виконавчий орган сільської ради утворено), за формою, встановленою в додатку 13 до Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 р. № 207 (Офіційний вісник України, 2016 р., № 28, ст. 1108);

Зверніть увагу! На сайті Держмолодьжитло вказано, що таку довідку мають надавати всі, крім громадян, які зареєстровані на територіях тимчасово непідконтрольних українській владі та, де органи реєстрації тимчасово не здійснюють своїх повноважень.

  1. Копія свідоцтва про шлюб, паспортні дані, копію свідоцтва про народження дитини/дітей;
  2. Документи, необхідні для визначення платоспроможності (довідки з місця роботи повнолітніх членів сім’ї громадянина, у разі потреби — договір поруки, а також інші документи, що підтверджують доходи членів сім’ї громадянина та поручителя);
  3. Копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (не подається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному органу державної податкової служби і мають відмітку в паспорті);
  4. Документи, необхідні для визначення середньомісячного грошового доходу.

Зверніть увагу! До ряду документів встановлено додаткові вимоги або надання таких не є необхіднім. Рекомендуємо ознайомитись з визначеним  Держмолодьжитло Переліком та інформацією щодо документів на їх офіційному ресурсі.

Які об’єкти будівництва  беруть участь у програмі?

Станом на сьогодні переліку об’єктів НЕМАЄ.

До 22 листопада 2017 року Мінрегіон пропонує забудовникам подати на розгляд Міжвідомчої комісії Мінрегіону такі документи для розгляду пропозицій щодо формування переліку об’єктів житлового будівництва, на будівництво або добудову яких можуть спрямовуватися кошти державної підтримки по програмі «Доступне житло». Тобто, на теперішній час формується перелік об’єктів, що буде надаватися громадянам.

ВАЖЛИВИМ, також є вартість 1 кв. метра загальної площі житла, що використовується під час розрахунку обсягу державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла, і яка не повинна перевищувати граничну вартість. Гранична вартість 1 кв. метра загальної площі житла для м. Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова не може перевищувати опосередковану вартість, яка визначається Мінрегіоном відповідно до Порядку визначення та застосування показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України, затвердженого наказом Держбуду від 27 вересня 2005 р. № 174, збільшену в 1,75 раза, для міст — обласних центрів, а також міст обласного значення з населенням понад 300 тис. осіб — 1,5 раза, для міст обласного значення з населенням від 100 тис. до 300 тис. — 1,25 раза, для інших населених пунктів — опосередковану вартість у відповідній області.

Також в нас часто питають:

  • Чи можна подати документи в електронному вигляді з застосуванням ЄЦП, відповідно до ЗУ “Про електронний документообіг”?
    Ні. Тільки особиста подача.
  • Яким чином формується черга? Чи є пріоритети?
    Черга формується по мірі подання пакету документів. Пріоритетів немає. Черга загальна. Рух черги можна відслідкувати на сайті Фонду.
  • Якщо дитина народилися в родині ВПО вже в Києві, чи має вона право приймати участь в програмі?
    Так, якщо дитина зареєстрована як ВПО, вона може брати участь у програмі.                       
  • Що далі після подачі документів? На чий рахунок та протягом якого терміну вносяться кошти на придбання житла?
    Після подачі документів та винесення рішення про участь особи в Програмі, заключається договір між регіональним управлінням/іпотечним центром Держмолодьжитла та особою. Після підписання договору особа відкриває на себе (!!!) особовий рахунок в банківській установі. Фонд зобов’язаний перерахувати кошти на цей рахунок протягом 5 календарних днів після підписання договору. Особа зобов’язана внести свою частину коштів протягом 15 календарних днів після підписання договору.

Зі зразком такого договору та його умовами можна ознайомитися на сайті Держмолодьжитла.
Вся сума коштів переводиться на рахунок забудовника.

  • Якщо людина не вносить вчасно свою частку, чи виключається вона з реєстру?
    Ні. Державні кошти відкликаються, а в подальшому від даної особи буде вимагатися підтвердження платоспроможності для участі в програмі.
  • Сума коштів до кінця 2017 року досить незначна, чи переноситься черга на наступний рік?
    Так, переноситься, якщо буде продовжено Програму.
  • На сьогоднішній день є дійсні довідки ВПО, в які вписані неповнолітні діти. Чи можна в такому випадку видавати одну довідку про підтвердження перебування всіх членів родини в Єдиній інформаційній базі даних ВПО? Наприклад, якщо в довідку ВПО матері вписано 3 дітей, чи може їм бути видано 1 довідку-підтверження.
    Так.
  • Чи можна видавати одну довідку про підтвердження перебування всіх членів родини в Єдиній інформаційній базі даних ВПО для членів сім’ї,  які проживають за одною адресою? Наприклад, двоє дорослих-ВПО  та двоє їх дітей зареєстровані за одною адресою і мають окремі довідки ВПО на всіх членів сім’ї. Чи може їм бути видана 1 довідка-підтверження перебування в Єдиній інформаційній базі даних ВПО з переліком всіх членів родини та номері довідок ВПО?
    Так

Якими законодавчими актами регулюється Програма?

1.Законом України “Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі і житлового будівництва” зі змінами від 16.03.2017 року.

Змінами від 16.03.2017 року передбачена можливість отримання внутрішньо переміщеними особами державної підтримки у розмірі 50 відсотків вартості будівництва (придбання) доступного житла та/або пільгового іпотечного житлового кредиту.

2.Постанова КМУ від 11.02.2009 року “Про затвердження Порядку забезпечення громадян доступним житлом” зі змінами внесеними Постановою КМУ від 20.09.2017 року №708

3.Постанова КМУ від 29.02.2012 року №193 “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла” зі змінами від 20.09.2017