Порушення соціально-економічних прав ВПО, спричинених переліками населених пунктів 1085. Дайджест

Фото: focus.ua

Відмова в отриманні довідки внутрішньо переміщеної особи, скасування довідок, відмова в призначенні щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам – з такими проблемами стикаються внутрішньо переміщені особи, які перемістилися з насалених пунктів, які не включені в переліки згідно розпорядження 1085.

31 травня 2017 року до Постанови Кабінету Міністрів України № 505 «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» внесено зміни, що передбачили виплату  допомоги виключно особам, які перемістилися з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення  визначених відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України № 1085. Останнє оновлення, всупереч визначеній у Розпорядженні вимозі щомісячної пропозиції щодо внесення змін до переліків, здійснено в грудні 2015 року.

Відсутність у Переліку низки населених пунктів, невідповідність назв та неврахування особливостей адміністративно-територіального устрою в чинній редакції Розпорядження впливають на оформлення довідки внутрішньо переміщеними особами, отримання ними соціальної допомоги та окремих пільг.

Детально про проблему, з якою зіткнулися стикаються внутрішньо переміщені особи, які перемістилися з насалених пунктів, які не включені в переліки згідно розпорядження 1085  – читайте в нашому Дайджесті.

Завантажити Дайджест в форматі Pdf українською мовою можна за посиланням.

        Для вирішення цих проблем необхідно:

  1. Міністерству внутрішніх справ України внести в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України доопрацьоване Розпорядження, Кабінету Міністрів України затвердити Розпорядження.
  2. Міністерству соціальної політики України надати роз’яснення до обласних департаментів щодо особливостей адміністративно-територіального устрою та порядку призначення допомоги з врахуванням доказів, що підтверджують фактичне переміщення населених пунктів, визначених Переліком.
  3. Міністерству внутрішніх справ України, Службі безпеки України за поданням АТЦ при СБУ щомісячно вносити на розгляд  Кабінету Міністрів України пропозиції щодо внесення змін до Переліків.