Підписання тристороннього Меморандуму між представниками ГО “Донбас СОС», Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України та Програми “Радник з питань ВПО” щодо роботи Гарячої лінії.

Сьогодні відбулось підписання тристороннього Меморандуму між представниками ГО “Донбас СОС», Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України  та Програми “Радник з питань ВПО” щодо роботи спільної Гарячої лінії.
Співпраця в рамках Меморандуму дозволить спільно опрацьовувати звернення, що надходять від внутрішньо переміщених осіб та осіб, які проживають на непідконтрольних уряду України територіях. Підписанти меморандуму планують ще оперативніше реагувати на порушення прав людини та залучити інші державні органи і органи місцевого самоврядування до вирішення проблем осіб, які звернулися по допомогу. Партнерство також дозволить спільно працювати над розробкою змін в чинне законодавство для вирішення системних проблем. 

22292084_1676104322401655_1675863521_n
Діє наступний механізм роботи Гарячої лінії:

  • Питання заявника в момент отримання оброблюється спеціалістами ГО «Донбас СОС».
  • Звернення щодо інформаційно-консультаційної допомоги, первинної юридичної підтримки та контактів благодійних організацій вирішуються експертами «Донбас СОС» одразу в телефонному режимі — саме в той момент, коли їх потребують заявники.
  • Проблеми, пов’язані з соціальними виплатами (адресна допомога, пенсії), для їхнього найшвидшого вирішення переадресовують експертам програми «Радник з питань ВПО».
  • У разі необхідності Міністерство у межах повноважень здійснюватиме розгляд звернень, залучатиме інші державні органи для оперативного вирішення проблеми. Проблеми громадян, які неможливо вирішити через юридичні колізії, стануть кейсами, які в обов’язковому порядку передаватимуться на Робочу групу щодо вдосконалення законодавства, яка діє при Міністерстві з питань внутрішньо переміщених осіб та тимчасово окупованих територій за підтримки Ради Європи
  • 22290175_1676104429068311_1122601029_n

Звернення будуть прийматися за номером безкоштовної Гарячої лінії ГО “Донбас СОС” 0 800 309 110. Вона працює в рамках проекту Міжнародної організації з міграції (МОМ) «Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем внутрішньо переміщених осіб та постраждалого від конфлікту населення в Україні» за фінансової підтримки Європейського Союзу.