Виплата допомоги на дитину: за яких умов вона припиняється

Мінсоцполітики у листі № 357/5/75-15 надало роз’яснення відносно виплати допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку.

Нагадаємо, Законом «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного росту в Україні» з 1 липня 2014 року об’єднано допомогу при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку в один вид допомоги та встановлено фіксований розмір допомоги при народженні дитини.

Також варто відмітити, що постановою Кабінету Міністрів від 25.06.2014 № 208 передбачено продовження виплати допомоги особам, у яких закінчився термін виплати допомоги при народженні першої дитини. Зокрема, для осіб, у яких закінчився термін виплати допомоги при народженні першої дитини (ця допомога виплачується 24 місяці), на наступні 12 місяців призначається допомога до досягнення дитиною 3-річного віку в розмірі 130 грн. Це дозволить зберегти право на зарахування часу догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку до трудового стажу.

За осіб, які доглядають за дитиною до досягнення нею 3-річного віку та отримують допомогу до досягнення нею 3-річного віку та/або допомогу при народженні дитини, згідно постанови Кабінета Міністрів від 13.08.2014 № 335 передбачено сплату єдиного внеску.

Згідно Закону № 120-VIII із ст. 179 КЗпП та ст. 18 Закону «Про відпустки» виключено положення про те, що за особами, які знаходяться у відпустках по догляду за дитиною та працюючих на умовах неповного робочого часу, зберігається право на допомогу до досягнення дитиною 3-річного віку.

Враховуючи це, у випадку працевлаштування отримувача (або виходу на роботу, в тому числі на умовах неповного робочого часу або вдома) виплата допомоги в розмірі 130 грн. припиняється.