Житлова субсидія — як її оформити?

Зростання тарифів на комунальні послуги постійно призводить до того, що не всі можуть їх сплачувати. Підтримка малозабезпечених громадян існувала й в минулі роки, однак, станом на сьогодні, до категорії «малозабезпечених громадян» можна віднести майже 70% громадян України. Саме в цей важкий період порядок отримання субсидії значно змінився, і що радіє – в кращу сторону. Отже, субсидія.

Субсидія — це адресна допомога держави, яка виділяється із держбюджету на погашення витрат з оплати житлово-комунальних послуг (далі  — «ЖКП»). Допомога ця безповоротна та здійснюється незалежно від форми власності житла.

Основний нормативний документ з умов призначення та порядку надання громадянам житлової субсидії – це Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затверджене Постановою КМУ від  21.10.1995 року  №848. Постановою КМУ від 28.02.2015 року №106 «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій», яка вступає в дію з 01.05.2015 року, передбачено новий спрощений порядок нарахування житлових субсидій.

Визначити розмір належної субсидії можна скориставшись наступним сервісом. Інформація на сайті доки не наведена у зв’язку із майбутніми змінами, але приблизний розрахунок зробити можна.

Хто має право на отримання субсидій.

Перша категорія – громадяни, які мешкають в житлових приміщеннях (будинках) державного та громадського фонду, в тому числі в гуртожитках,  – на сплату користування житлом.

Друга категорія  – громадяни, які мешкають в житлових приміщеннях (будинках) приватного житлового фонду та фонду житлово-будівельних  (житлових) кооперативів – на сплату утримання житла.

Третя  категорія – громадяни, які мешкають в житлових приміщеннях (будинках) житлового фонду незалежно від форми власності – на сплату комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Кому призначається субсидія.

  • Або одному з членів домогосподарства, тобто всіх мешкаючих в окремому житловому приміщенні (будинку), який зареєстрований в житловому приміщенні (будинку) і на якого відкрито особовий рахунок на сплату ЖКП;
  • Або одному з членів домогосподарства, який не зареєстрований, але фактично мешкає в житловому приміщенні (будинку) на основі договору найму (оренди) житла, і на якого відкрито особовий рахунок на сплату ЖКП.

Що таке особовий рахунок? Особовий рахунок відкриває організація, яка обслуговує житлове приміщення (будинок), надаючи ті чи інші послуги. Особовий рахунок відкривається на основі договору про обслуговування житлового приміщення (будинку) між користувачем (оренда) або власником квартири та організацією, яка надає ті чи інші послуги: ЖЕК, відповідні водоканали, компанії з постачання електричної та теплової енергії, газу.

Отже, право на отримання субсидій мають домогосподарства, в яких витрати на сплату ЖКП, виходячи із соціальної норми життя і нормативів користування послугами, перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу.

Що таке соціальна норма життя і норматив користування послугами?

Для призначення субсидій використовують наступні нормативи:

Норма життя: 13,65 кв. м на людину + 35,22 кв.м на родину.

Споживання  природного газу:

  • на опалення — 7 куб. м на 1 кв. м площі в опалювальний період;
  • на газовую плиту (приготування їжі) — 6 куб.м на людину;
  • на газовую плиту (приготування їжі та підігрів води) — 9 куб.м на людину;
  • на газовую плиту та водонагрівач — 18 куб.м на людину.

Постачання холодної води:

  • 2,4 куб.м — на особу при наявності централізованого постачання гарячої води;
  • 4,0 куб.м — на особу при відсутності централізованого постачання гарячої води.

Постачання гарячої водиы:

  • 1,6 куб.м на людину;

Споживання електричної енергії:

  • на опалення — 65 кВт на1 кв.м площі в опалювальний період;
  • в будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами — 130 кВт на родину з однієї людини + 30 кВт на другого члена родини при наявності централізованого постачання гарячої води, 150 кВт на родину з однієї людини + 30 кВт.ч на другого члена родини при відсутності централізованого постачання гарячої води;
  • в будинках, не обладнаних стаціонарними електроплитами — 90 кВт на родину з однієї особи + 30 кВт на другого члена родини при наявності централізованого постачання гарячої води.

За інформацію з соціальних нормативів слідкуємо  тут.

Тобто, субсидія покриває лише плату ЖКП у рамках вказаних соціальних норм. Все, що вище «норматива», буде за ваш рахунок, без субсидії.

Як визначити розмір обов’язкового платежу?

Розмір обов’язкового платежу для кожного домогосподарства визначається  індивідуально в залежності від доходів в наступному порядку:

  1. вираховується середньомісячний сукупний дохід домогосподарства за попередні 12 місяців;
  2. середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, таким чином, визначається середньомісячний дохід на одну людину;
  3. дохід на одну людину ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (в 2015році – 1176,00 грн.), тобто визначається співвідношення середнього доходу одного члена родини з розміром прожиткового мінімуму на одну особу. Отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на15% (за базовий варіант взято обов’язкову сплату за ЖКП в розмірі 15% доходів родини при  доході на одного члена родини на рівні двох прожиткових мінімумів).

Таким чином визначається відсоток обов’язкової плати за ЖКП. Це те, що Вам доведеться сплатити в будь-якому випадку. І тільки якщо сплата за ЖКП більша, може йти мова про надання субсидії.

Кому не надається субсидія.

Субсидія не надається, якщо:

  • будь-хто зі складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив будь-яку покупку на суму вище 50 тис. грн. Виключенням є витрати на ЖКП в межах соціальної норми життя та соціальних нормативів користування ЖКП та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності;
  • будь-хто зі складу домогосподарства має додаткові джерела для існування, не вказані в декларації про доходи  та власність (здає в оренду (оренда) житлове приміщення (будинок) або його частину, працює без оформлення трудових відносин у встановленому порядку);
  • отримує дохід від утримання худоби, птахів, інших тварин, дохід від народного промислу, використання наявної сільськогосподарської техніки, вантажної машини, мікроавтобусу та ін.), якщо це буде встановлено під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства державним соціальним інспектором.

Призначення субсидії буде здійснюватись на підставі документів:

  1. заява. Форма
  2. декларація. Форма 
  3. довідка про доходи (за бажанням) – для призначення на підставі середньомісячного (за шість місяців, передуючих місяцю звернення) сукупного доходу осіб, які зареєстровані у житловому приміщенні (будинку). Якщо в наявності тимчасово відсутні особи із числа зареєстрованих, це потребує документального підтвердження.
  4. договір найму (оренди) житла (при наявності).

При цьому заборонено вимагати від заявників інші документи, окрім передбачених вище. Таким чином, вводиться принцип призначення субсидій на підставі задекларованих заявником даних. Перевірка достовірності  цих даних буде здійснюватись органами соціального захисту вже після призначення субсидії шляхом подання запитів до відповідних органів, закладів та організацій.

Куди та як подаються документи
З питання призначення субсидії необхідно звернутися в орган соціального захисту за місцем розташування житлового приміщення (будинку). Документи для призначення субсидії можуть бути направлені в орган соціального захисту поштою. В сільській місцевості приймання заяв з необхідними документами для призначення субсидій здійснюють уповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських та селищних рад.

Вводиться призначення субсидій на 12 місяців. Встановлюється автоматичний принцип надання субсидій на новий період (відміняється необхідність повторного звернення в орган соціального захисту населення для призначення субсидій на новий період у випадку відсутності змін).

Всі члени домогосподарства дають згоду на обробку персональних даних про членів родини, доходи, витрати, необхідні для призначення житлової субсидії. У випадку зміни обставин, які можуть вплинути на отримання житлової субсидії (зміна кількості зареєстрованих в житловому приміщенні (будинку) осіб, зміна переліку одержуваних ЖКП, умов їх надання, виконувачів ЖКП, покупка товарів та сплата послуг), заявник зобов’язується у місячний строк повідомити орган соціального захисту населення. Якщо надано неповні або недостовірні відомості про доходи та витрати зареєстрованих в жилому приміщенні/будинку осіб, може бути відмовлено в призначенні субсидій або припинення її надання. В такому випадку заявник зобов’язується надмірно перераховану (виплачену) суму субсидії повернути в подвійному розмірі.

Також радимо Вам ознайомитись з даною публікаціє

РАЗОМ  – СИЛА!