Координатори Донбас SOS долучилися до Всеукраїнської конференції «IDPsCamp»

image02

24-25 лютого 2015 року у Києві відбулася Інтерактивна всеукраїнська конференція організацій, що працюють з внутрішньо переміщеними особами (тут і далі – «ВПО») «IDPsCamp», організована Інститутом «Республіка» та Регіональним представництвом Фонду Фрідріха Еберта.

Організатори ставили на меті привернути увагу до проблем переселенців, розробити план дій щодо їх мінімізації та усунення, а також налагодити процес комунікацій між організаціями, що працюють над даним питанням, обмін інформацією та досвідом між ними.

В рамках першого дня Конференції відбулося обговорення актуальної ситуації щодо допомоги переселенцям та проблем, з якими стикаються як самі ВПО, так і волонтери, що надають їм підтримку.

Координатор Донбас SOS Євгенія Величко виступила із доповіддю щодо поточної ситуації на сході України. Так, вона зазначила, що введення пропускної системи значно ускладнило доставку гуманітарної допомоги на неконтрольовані території. Більшість людей не мають змоги зняти готівку з банківських рахунків чи отримати пенсії та інші соціальні виплати. З огляду на це, за межею бідності опинилося близько 60% населення регіону. Більш ніж 60 населених пунктів по сьогодення залишаються без енерго-, водо- та теплопостачання. За офіційними даними, з початку протистоянь загинуло понад 6 тисяч осіб, але реальна кількість жертв є значно більшою, оскільки не всі загиблі були зареєстровані.

На Конференцію також завітала Анна Гопко, народний депутат України та голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах. Вона прийняла активну участь у обговоренні ситуації щодо невиконання законодавчих актів у справах ВПО та обіцяла надати всебічну підтримку у вирішенні даної проблеми.

Одним із спікерів заходу була Лук’яненко Жанна Володимирівна, представник уповноваженого у справах ВПО. Вона підняла питання щодо переселенців з Дебальцеве, які, незважаючи на заяви Кабінету Міністрів України, до цих пір не можуть отримати статус ВПО, та обіцяла надати максимально можливу підтримку у вирішенні даного питання (переглянути відео з доповіддю можна запосиланням.

Серед інших обговорювалося питання психологічної допомоги ВПО. Координатор ГО «Асоціація фахівців подолання наслідків психотравмуючих подій» Валентина Бурковська зазначила, що більшість переселенців знаходиться у тяжкому стані і потребують тривалої реабілітації.

Олег Поліванов, редактор інформаційного агентства «Время», висвітлив проблему інформаційної війни, яка ведеться по обидві сторони лінії протистояння, та закликав представників ЗМІ бути коректним та толерантними у своїй роботі.

Другий день Конференції був присвячений практичним питанням допомоги переселенцям. З метою обміну інформацією між учасниками відбувся ряд майстер-класів та обговорень, модераторами та спікерами яких були представники державних органів, громадських організацій та журналісти. Тематика тренінгів була досить різноманітною, зокрема правова та юридична допомога ВПО, їх психологічна адаптація і реабілітація, інформаційна безпека та інформація, якої потребують переселенці.

В рамках даної частини Конференції також відбулася презентація інформаційної лінії Донбас SOS. Наш координаторЮлія Галаган розповіла про структуру і схему роботи Гарячої лінії, основні напрями допомоги за зверненнями громадян, а також про результати роботи сервісу з моменту його організації. Так, станом на кінець лютого, за допомогою Гарячої лінії Донбас SOS було надано більш ніж 25 000 консультацій стосовно виїзду з окупованих територій та зон бойових дій, надання житла переселенцям, реєстрації, працевлаштування, гуманітарної, медичної та психологічної підтримки, міжнародних програм допомоги, навчання, відновлення втрачених документів тощо. Гаряча лінія Донбас SOS була визнана найбільш професійною службою підтримки в Україні і, починаючи з 15 березня 2015 року, функціонуватиме в якості національного партнера Міжнародної організації міграції по інформуванню переселенців.

image03

Окрім того засновник Донбас SOS Олександр Горбатко поділився власним успішним досвідом переселенця та розповів історію створення організації. Він на власному прикладі продемонстрував, що, навіть якщо вам довелося все залишити, життя на цьому не закінчується, і вихід є завжди, якою б безвихідною не здавалася ситуація. Сподіваємося, його інтерв’ю надихнуло всіх присутніх не здаватися та йти вперед за будь-яких обставин.

image05

За результатами конференції було підготовлено лист на ім’я Ганни Гопко стосовно наступного:

  • створення протягом березня робочої групи з представників органів влади та громадських організацій щодо вирішення питань ВПО, яка буде діяти на базі Міністерства соціальної політики та/або профільного Комітету Верховної ради України.
  • сприяння працевлаштуванню ВПО, шляхом внесення змін до відповідних законодавчих актів, які б надавали роботодавцям, що взяли на роботу переселенця, податкові пільги.
  • звільнення самозайнятих ВПО та новостворені малі підприємства, власниками яких є ВПО, від сплати податків на 1 рік.

Сподіваємося, що всі вищенаведені питання невдовзі будуть вирішені позитивно!