Колективне звернення громадських організацій та ініціатив щодо розробки нової системи соціальних виплат та пенсій внутрішньо переміщеним особам (ВПО)

Попри те, що суди різних інстанцій — у тому числі Верховний Суд — зазначали, що чинна система контролю за соцвиплатами та пенсіями ВПО не відповідає діючому законодавству, а також міжнародним договорам України, ситуація з дотриманням прав цієї категорії громадян продовжує погіршуватися.

Так  ще в 2016 році було запроваджено  порядок призначення та контролю за соціальними виплатами та виплатами пенсії для ВПО (Постанова №365, внесення змін до Постанови №637). Це призвели до дискримінації ВПО. Вимоги цієї  постанови ще більше обмежили права цих людей на свободу пересування та вільний вибір місця проживання; позбавили не просто права власності на пенсію, а законно зароблених засобів до існування через ризик непроходження складної процедури ідентифікації та верифікації.

Тож наразі перед Урядом постає нагальна необхідність розробки нового порядку призначення та контролю за соціальними виплатами ВПО. Саме тому, розуміючи ситуацію, щоб уникнути в подальшому повторення помилок та сприяти реальному вирішенню  проблеми, група профільних громадських організацій направила відкритого листа до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Ми закликаємо Кабінет міністрів врахувати наступні принципи при розробці нової процедури:

  • Отримання пенсії не повинно залежати від наявності чи відсутності довідки про взяття на облік ВПО: в іншому випадку це буде суперечити Конституції та пенсійному законодавству України, дії Пенсійного фонду будуть успішно оскаржені особами, чиї права порушені, в судах.
  • Перевірки місця проживання внутрішньо переміщених осіб мають бути скасовані. Для встановлення особи-отримувача виплат достатньо ідентифікації в банківській установі не частіше 1 разу на рік.
  • Відновлені пенсії та соціальні виплати мають призначатися одразу після звернення ВПО, а заборгованість виплаченою у загальному порядку.
  • Відмова від реєстрації як ВПО не повинна тягнути за собою скасування пенсії чи соціальних виплат, не пов’язаних із внутрішнім переміщенням.
  • Внутрішньо переміщені особи повинні мати можливість обрання банківської установи для відкриття рахунку та отримання соціальних виплат і пенсії.

Звернення до Гройсмана