Як відновити паспорт громадянина України?

На гарячу лінію ГО “Донбас СОС” нерідко звертаються з питанням — “Як відновити свій паспорт громадянина України?”. Особливо часто таке питання виникає у осіб, які звільнилися з установ виконання покарань розташованих на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Нерідко буває, що їхні документи “зникають” з особових справ і людині видають тільки довідку про звільнення, яка на території що контролюється Урядом України являється недійсною.

Починаючи з 2015 року, паспорт громадянина України видається у формі пластикової ID-картки. Тому замість втраченого документа у звичній формі паспорта-книжечки, буде видана пластикова картка. Загальний порядок видачі та відновлення паспорта визначається Постановою Кабінету Міністрів України “Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України” від 25.03.2015 р.

  1. Заяви на оформлення паспорта приймають територіальні центри надання адміністративних послуг за місцем реєстрації або місцем проживання особи.

За оформлення паспорта справляється адміністративний збір  у розмірі 279 грн. Також у разі обміну втраченого паспорту справляється державне мито у розмірі 34 грн.

Для оформлення паспорта (у разі його відновлення) подаються документи за наступним переліком, але відсутність окремих документів не є підставою для відмови:

  • заява встановленого МВС зразка про втрату або викрадення паспорта;
  • витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (у разі викрадення паспорта на території України);
  • документи, що підтверджують сплату адміністративного збору;
  • документи, що підтверджують відомості для внесення додаткової змінної інформації до безконтактного електронного носія та у паспорт (за наявності таких документів): 
    • про місце проживання — довідку органу реєстрації встановленого зразка;
    • про народження дітей — свідоцтва про народження дітей;
    • про шлюб і розірвання шлюбу — свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;
    • про зміну імені — свідоцтво про зміну імені, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;
    • довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків  або повідомлення про відмову від його прийняття;
  • одна фотокартка розміром 10 х 15 сантиметрів.

Якщо особа має оформлену довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, то копія такої довідки також подається з пакетом документів.

За інформацією Державної міграційної служби України, вичерпного переліку документів не існує, так само як і відповідного обов’язку особи надавати такі документи. Однак слід пам’ятати, що у випадку, якщо за наданими документами ідентифікувати особу неможливо, міграційна служба змушена буде відмовити в оформленні документа.

У разі, якщо особа звертається для оформлення паспорту вперше, перелік необхідних документів визначено за посиланням.

З приводу втрати паспорта на території України не зі своєї вини, для початку можна звернутися із заявою про вчинення злочину до будь-якого територіального управління Національної поліції. У заяві вказуються:

  • персональні дані особи, паспорт якої втрачено (прізвище, ім’я, по-батькові, дата та місце народження);
  • обставини за яких було втрачено паспорт. У разі невидачі паспорту в закладі виконання покарань, звільнена особа має обов’язково вказати, що перебувала в установі виконання покарання на тимчасово окупованій території, на якій підставі та вказати про своє звільнення.

Заява, в даному випадку, подається особисто.

Для подальшого оформлення паспорта необхідно від органів Національної поліції України отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, у якому буде вказано дату та час прийняття заяви про вчинення злочину, дані щодо відкритого кримінального провадження.

2. У випадку відсутності у Заявника документів (дійсних) з фотокартками, за якими можна підтвердити особу, як додатковий спосіб підтвердження особи, запроваджується ідентифікація особи. Державна міграційна служба для уточнення інформації про особу надсилає запити до:

  • Міністерства внутрішніх справ України;
  • Національної поліції;
  • Міністерства юстиції України;
  • органів Державної фіскальної служби;
  • навчальних закладів;
  • військових частин, військових комісаріатів;
  • установ виконання покарань.
  • Перевірка стосовно осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України проводиться, зокрема, за даними Державного реєстру виборців.

Через проведення процедури ідентифікації перевіряється інформація, надана заявником у письмовому зверненні. Тому, якщо у особи не залишилось документів, які б могли підтвердити її особистість, у заяві про відновлення паспорта необхідно зазначити максимум біографічних відомостей.

Також у заяві необхідно вказати дані родичів, сусідів за показаннями яких можна підтвердити особу заявника.

Строк проведення процедури встановлення особи не повинен перевищувати двох місяців.

3. У разі, якщо Державна міграційна служба України не змогла встановити особу заявника після проведення процедури ідентифікації, встановлення особи можна провести у судовому порядку. До місцевого загального суду подається заява про встановлення факту, що має юридичне значення, для видачі документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

Основними документами, які дозволять особі звернутися до суду:

  • свідоцтво про народження особи — в даному аспекті питання зумовлює проблему. Для розгляду справи суд має підтвердити особу заявника вже після подачі заяви, у іншому випадку вона буде залишена без розгляду;
  • рішення Державної міграційної служби про неможливість встановити особу після проведення процедури ідентифікації.

Текст заяви має визначати:

  • який факт заявник просить встановити та з якою метою;
  • причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт — в цьому контексті заявник має описати чому він не має можливості отримати документи на підтвердження його особистості іншим шляхом, крім звернення до суду. У даному контексті мається на увазі відсутність контролю над окремими територіями Донецької та Луганської областей та фізична втрата документів у зв’язку з цими обставинами;
  • докази, що підтверджують факт — тут маються на увазі показання свідків, біографічні дані заявника та будь-які документи, які нададуть можливість перевірити інформацію щодо його особи. Тому у тексті заяви до суду бажано максимально повно вказати біографічні дані заявника для встановлення відомостей.

У разі дотримання встановлених вимог до заяви, їх приймають до розгляду, та приймають рішення на користь заявника.

Матеріал написаний при підтримці програмної ініціативи “Права людини та правосуддя” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не співпадати з думкою авторів.