ТИМЧАСОВЕ ЖИТЛО ДЛЯ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

В січні 2018 року в законодавство, що регулює порядок надання громадянам житла для тимчасового користування, було внесено зміни. Відтепер внутрішньо переміщені особи, які не мають у власності житла на підконтрольній території України, або житло яких непридатне для проживання, мають право отримати з фондів житла для тимчасового проживання у користування житлове приміщення.  

Так, на 5 рік війни ми нарешті не тільки почали говорити про житло, але й робити до цього реальні кроки…

Що таке тимчасове житло? Де і кому воно надається? За яких умов? І що для цього потрібно? Про все це далі.

Що ж розуміється під тимчасовим житлом?

Під користуванням розуміється отримання житла для тимчасового проживання на строк до 1 року з можливістю продовження такого строку. При цьому важливо звернути увагу, що таке житло не підлягає приватизації, обміну або поділу, здачі в піднайм або поселенню до нього інших громадян.

Хто має право скористатися можливістю (правом) одержати таке житло?

1) таке житло для Вас є єдиним місцем проживання.

2) Ваш сукупний дохід являється недостатнім для придбання або найму іншого житлового приміщення.

Увага! Якщо вам належить непридатне для проживання житло на підконтрольній українській владі території — необхідно надати довідку про визнання жилого будинку (жилого приміщення) таким, що не відповідає санітарним і технічним вимогам, яка видається місцевим органом виконавчої влади або виконавчим органом місцевого самоврядування за місцем розташування такого житла.  

Для визначення доходу як такого, що являється недостатнім для найму житлового приміщення використовуються наступні показники:

  1. середньомісячний сукупний  дохід сім’ї за попередні  шість місяців менший від прожиткового мінімуму на сім’ю в розрахунку на місяць;

Визначається відповідно до Методики обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги.

Увага! адресна допомога внутрішньо переміщеним особам на покриття витрат на проживання НЕ враховується в сукупний дохід сім’ї.

Прожитковий мінімум встановлено ст. 7  Закону України “Про державний бюджет” і, наприклад, для працездатних осіб з січня по липень 2018 року сума на одну особу становить 1762 грн.

  1. середньомісячний сукупний  дохід сім’ї за попередні  шість місяців має бути меншим ніж величина регіонального показника опосередкованої вартості найму житла.  

Щодо цього виникає найбільше запитань — встановлюється виконавчими органами сільських,  селищних, міських рад, Київською міськдержадміністрацією один раз на початок поточного року  на підставі даних моніторингу, що проводиться територіальними органами державної статистики. І значно не відповідає дійсності. Наприклад, в Києві на період з жовтня по грудень 2017 року вартість найму житла на одну особу була затверджена в розмірі 600 грн.

Які умови участі?

Постановою КМУ №422 передбачено, що першочергове право  на забезпечення житловим  приміщенням з фондів житла   для тимчасового проживання  мають сім’ї з неповнолітніми  дітьми, вагітні жінки, особи, які  втратили працездатність, та особи пенсійного віку. Для таких категорій визначено найбільшу кількість балів.  Так, наприклад, в Маріуполі сім’ї з двома неповнолітніми дітьми отримують 26 балів на сім’ю; сім’ї, у складі яких є особи пенсійного віку – 22 бали на сім’ю; сім’ї, у складі яких є особи, які втратили працездатність – 23 бали на сім’ю.

Який порядок отримання?

Безпосередній порядок надання у користування житлових приміщень для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб затверджується на місцях, наприклад рішенням  виконавчого комітету міської ради (Рішення виконавчого комітету Маріупольської міської ради від 17.01.2018 ). Також такими рішеннями визначається вичерпний перелік документів та детальна система нарахування балів.

Перелік документів, необхідний для подачі:

  1. заява з підписами всіх повнолітніх членів сім’ї;
  2. копії документів, що посвідчують особу;
  3. копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення. Зверніть увагу, що подати документи на отримання тимчасового житла можливо лише в тому населеному пункті, де оформлена довідка впо.
  4. копії документів, що підтверджують сімейні зв’язки (свідоцтво про шлюб; свідоцтво про народження тощо);
  5. копії документів, що підтверджують наявність підстав нарахування балів для надання житлових приміщень для тимчасового проживання, пільг та/або майнових прав;
  6. відомості про дохід заявника та всіх членів сім’ї за останні 6 місяців.

В якому розмірі надають житло?

Житлові приміщення для тимчасового проживання надаються у розмірі не менше ніж 6 кв. метрів на одну особу. Зазначений розмір викликає здивування. Адже відповідно до Житлового кодексу норма житлової площі становить 13,65 кв. метра на одну особу.  

Куди звертатися?

  • в виконавчі   органи сільських,  селищних, міських рад, Київську міськдержадміністрацію
  • в Центри надання адміністративних послуг, якщо такі є в населеному пункті.

Звідки береться таке житло та що очікувати у 2018 рік?

На реалізацію програми надання внутрішньо переміщеним особам житла у тимчасове користування МінТОТ надає субвенції місцевим бюджетам на придбання такого житла. Відповідно до Постанови КМУ від 04.10.2017 №769 передбачено співфінансування — 50 % з державного бюджету, 50 % — з місцевого.

Відповідно до зазначеної постанови така субвенція з державного бюджету на придбання житла надається лише місцевим громадам Донецької та Луганської областей.  

Так, за інформацією МінТОТ у 2017 році у співпраці з Маріупольською та Покровською міськими радами було реалізовано пілотний проект щодо надання тимчасового житла для переселенців, а саме в м. Покровськ було придбано 9 квартир, а в Маріуполі — 43 квартири.  

На 2017 рік у державному бюджеті було передбачено 17 млн. грн. на субвенцію, проте на 2018 рік сума значно збільшена — 34 млн. грн.

Також, за даними Маріупольської міської ради кошти в розмірі 9,8 млн. грн., які залишилися з минулого року, планується реалізувати найближчим часом, придбавши для переселенців тимчасове житло.

Чим регулюється?

  1. Постановою КМУ від 31.03.2004 року №422 “Про затвердження Порядку формування фондів житла для тимчасового проживання та Порядку надання і користування житловими приміщеннями з фондів житла для тимчасового проживання”  
  2. Постановою КМУ від 17.01.2018 року №20 “Про внесення змін до порядків, затверджених Постановою КМУ від 31.03.2004 №422”
  3. Постановою КМУ від 04.10.2017 №769 “Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України”