Можливість стати на квартирний облік для окремої категорії ВПО

23 листопада Кабінет Міністрів України на своєму засіданні прийняв постанову № 861, якою було змінено правила обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Цією Постановою право на постановку на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов без вимоги наявності місцевої реєстрації отримала частина внутрішньо переміщених осіб, а саме ті, хто є інвалідами війни та брали безпосередню участь в антитерористичній операції, члени їх сімей; а також  члени сімей загиблих внутрішньо переміщених осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції чи забезпечували її проведення.

Історія питання:

19.10.2016 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 719, якою затвердив Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також для інвалідів I-II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових умов, а також Порядок виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення зазначеній категорії осіб. Але така грошова компенсації  могла бути виплачена тільки тим військовослужбовцям та інвалідам I-II групи  з числа військовослужбовців, хто перебуває на квартирному обліку.

Щодо внутрішньо переміщених осіб із числа військовослужбовців та членів їх сімей, то вони, в переважній більшості випадків, не зареєстровані на підконтрольних уряду Україні територіях і їхнє житло залишилося по той бік лінії розмежування. А оскільки вони не зареєстровані в населених пунктах свого нового місця проживання, то й поставити їх на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов, ніхто не міг. Часто вони не можуть повернутися додому, навіть якщо там залишилось житло. І виходило замкнуте коло. Для того, щоб його розірвати, були внесені зміни в правила обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Зокрема, перелік потребуючих поліпшення житлових умов категорій громадяни доповнено внутрішньо переміщеними особами з числа інвалідів війни, визначених у пунктах 11-14 частини другої статті 7 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, та члени їх сімей; а також члени сімей загиблих, визначені абзацами четвертим — восьмим, шістнадцятим — двадцять другим пункту 1 статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Тобто, право на постановку на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов без вимоги наявності місцевої реєстрації(“штампу в паспорті”) отримали не всі внутрішньо переміщені особи, а тільки ті, хто є інвалідами війни та брали безпосередню участь в антитерористичній операції, члени їх сімей; а також  члени сімей загиблих внутрішньо переміщених осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції чи забезпечували її проведення.

Нагадаємо, згідно Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР (далі- Правил) на квартирний облік беруться потребуючі поліпшення житлових  умов  громадяни,  які постійно проживають та мають реєстрацію місця проживання у даному населеному пункті. Квартирний облік громадян здійснюється виконавчим  комітетом  районної,  міської, районної в місті, селищної, сільської ради, а облік громадян,  які працюють на підприємствах, в установах,організаціях, що мають житловий фонд і ведуть житлове  будівництво або беруть пайову участь у житловому будівництві, здійснюється за місцем роботи, а за їх бажанням — також і в виконавчому комітеті ради. Кожна  сім’я  може  перебувати  на  квартирному обліку за місцем роботи  одного  з  членів  сім’ї  (за  їх  вибором)  та   у виконавчому комітеті ради за місцем проживання(реєстрації).

Тепер же внутрішньо  переміщені  особи, визначені у підпункті 8 пункту 13 Правил,  беруться  на  квартирний  облік  в  будь-якому населеному  пункті за їх бажанням в межах території обслуговування органу  соціального захисту населення, в якому вони перебувають на обліку   в   Єдиній   інформаційній   базі  даних  про  внутрішньо переміщених  осіб. При цьому члени сім’ї інваліда війни, які мають довідку  про  взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, беруться на квартирний облік разом з ним незалежно від місця  перебування на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо  переміщених осіб.

Заява про взяття на квартирний облік подається відповідно виконавчому комітету сільської, селищної, міської ради, сільському голові  (у  разі,  коли  відповідно  до  закону  виконавчий  орган сільської  ради  не  утворено)  за  місцем перебування внутрішньо переміщеної особи на обліку в Єдиній інформаційній  базі  даних  про  внутрішньо  переміщених  осіб та адміністрації  підприємства,  установи,  організації чи органу або іншому  громадському об’єднанню (організації) за місцем їх роботи. Заява  підписується  членами  сім’ї,  які  разом проживають, мають самостійне  право  на  одержання жилого приміщення і бажають разом стати на облік.

Внутрішньо  переміщені  особи, визначені у підпункті 8 пункту 13  Правил, крім заяви про взяття на квартирний облік, подають такі документи:

  • копію посвідчення встановленого зразка згідно з додатком 2 до постанови  Кабінету  Міністрів України від 12 травня 1994 р. N 302 «Про  порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів  війни»,  що підтверджує  статус  особи  як  члена сім’ї загиблого або інваліда війни;
  • довідку  органу соціального захисту населення про перебування на  обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають  право на пільги, інваліда війни з урахуванням членів сім’ї, а  також  члена  сім’ї  загиблого  згідно  із Законом України «Про статус   ветеранів   війни,   гарантії   їх  соціального  захисту» за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
  • копії  документів,  які підтверджують родинний зв’язок членів сім’ї з інвалідом війни;
  • копію  довідки  про  взяття  на  облік внутрішньо переміщеної особи на кожного члена сім’ї загиблого або інваліда війни.
  • у  разі  потреби  до заяви додаються також медичний висновок, довідка   (виписка   з  рішення  виконавчого  комітету  сільської,селищної,  міської  ради)  про  невідповідність  жилого приміщення встановленим   санітарним  і  технічним  вимогам,  копія  договору піднайму  жилого  приміщення в будинку державного або громадського житлового  фонду  чи  договору  найму  жилого приміщення в будинку житлово-будівельного  кооперативу або в будинку (частині будинку), квартирі, що належить громадянину на праві приватної власності.

Інші   документи   у   разі  потреби  запитуються  виконавчим комітетом  сільської,  селищної,  міської  ради або адміністрацією підприємства, установи, організації.

Громадяни  вважаються  взятими  на  квартирний  облік:  у виконавчому комітеті місцевої Ради —  з  дня винесення рішення  виконавчого комітету,  за місцем роботи — з дня винесення спільного рішення адміністрації підприємства,  установи, організації чи   органу кооперативної або іншої громадської організації і відповідного профспілкового комітету,  затвердженого виконавчим комітетом місцевої Ради.

За внутрішньо переміщеними особами, визначеними у підпункті 8 пункту 13 Правил, зберігається попередній час перебування на квартирному обліку та у списках осіб, які користуються правом першочергового одержання жилих приміщень.

Звичайно, це правильне та дуже важливе  рішення для створення нової системи соціальної підтримки учасників антитерористичної операції із числа внутрішньо переміщених осіб та членів їх сімей.

Проте, важливо також, щоб серед категорій осіб, які мали б право стати на квартирний облік не за місцем реєстрації, були всі громадяни, які отримали довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, оскільки багато хто з них також не може повернутися додому, навіть за наявності житла.

Нагадуємо, що кожна внутрішньо переміщена особа має право на створення належних умов для її постійного чи тимчасового проживання. Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи засвідчує місце проживання особи на період наявності підстав, зазначених у статті 1 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”, а реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність  не  можуть  бути  умовою  реалізації  прав  і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.