Торецьк: прифронтові міста мають стати пріоритетом для центральної та обласної влади

Одна з поточних цілей нашої діяльності на Сході — це налагодження діалогу між органами державної влади та мешканцями населених пунктів на лінії зіткнення, а також донесення проблем цих населених пунктів до представників регіональної та центральної влади.

Так, 7 серпня наша команда разом з місцевими активістами організувала зустріч секретаря  Торецької міської ради Юрієм Євсіковим з народним депутатом України Наталею Веселовою та  керівником сектору в Донецькій області Міністерства тимчасово окупованих територій Алла Назаренко. Відсутність керівника міста не дозволяє оперативно вирішувати проблеми міста — ще в травні місяці в місті введена військово-цивільна адміністрація, але голову ВЦА через бюрократичні перепони досі не призначено. Крім того, через відсутність надходжень від податків на нерухоме майно місто недоотримує значні суми в бюджет, що не дозволяє покривати потреби містян в соціальній сфері. Можливість несплата цього податку введена Законом 1797, раціональність чого вже сумнівна на прикладі Торецьку. Але найкритичнішою в місті залишається ситуації з пошкодженим водогоном та практично відсутністю води в місті.  Ремонту пошкодженого водопроводу, який йде з непідконтрольно] території перешкоджають бойові дії і недопуск міжнародних організацій і ремонтних бригад, на будівництво ж додаткового для Торецька окремого відгалуження водогону необхідно 170 млн грн. Детальніше про ситуацію в місті ми опишемо в окремій статті, а поки вони будуть передані депутатському корпусу та центральному апарату МінТОТ.

Крім того, разом з громадськими активістами та представниками органів місцевої влади ми долучилися до круглого столу на тему «Доступність до безоплатної правової допомоги у м. Торецьк та прилеглих населених пунктів. Виявлення проблем та пошук засобів вирішення», що був організована місцевою приймальнею Української Гельсинської спіки з прав людини.

Безоплатну правову допомогу в Торецьку надають такі громадські організації, як Українська Гельсинська спіка з прав людини, БФ «Право на захист», дистанційно і з виїзними прийомами працюють і юристи “Донбас СОС”, а також Торецьке бюро правової допомоги Краматорського місцевого центру надання безоплатної правової допомоги, надаючи як первинну, так і вторинну правову допомогу. Крім того, працює гуманітарна організація Проліска, Міжнародний комітет червоного хресту, періодично відкриваються проекти інших міжнародних організацій.

Проблемою залишається відсутність ефективної координації між представниками місцевих громадських організацій, місцевою владою та міжнародними організаціями, відсутність інформації щодо працюючих програм та доступу до них в місті та підпорядкованих місту населених пунктів, які знаходяться поблизу лінії зіткнення — Північного, Південного, Залізного. Крім того, важливою проблемою залишається відсутність працюючого механізму оцінки пошкоджень будинків, і найважливіше — допомоги по ремонту та відновленню житла, крім періодичної допомоги від міжнародних організацій. Це проблема має системний характер, тому була озвучена і для присутніх народного депутата та представника МінТОТ. Не за горами і підготовка до зимового сезону, і якщо міжнародні організації вже почали відкривати проекти підтримки, то інформація від підтримки від державних органів — відсутня.

За результатами круглого столу було домовлено створити пам’ятку для місцевих мешканців щодо всіх актуальних програм підтримки та працюючих громадських організацій, а також узгоджено необхідність періодичних координаційних зустрічей між місцевою громадськістю та представниками місцевою владою. На нашу думку, вирішення проблем прифронтових населених пунктів можливе лише при злагодженій співпраці місцевих активістів та представників державної влади, а також пильна увага та пріоритетне ставлення від обласної та центральної влади. Адже якщо в звичній ситуації, бюрократичне зволікання, на жаль, часто стає нормою, то, в прифронтових містах і селищах воно — злочинне.