Закон про держпідтримку дітей, що мешкають на Донбасі: чи буде підтримка?

07.02.2017 року ВРУ прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки дітей, які постійно проживають в зоні проведення антитерористичної операції у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення». На сьогодні Закон ще не набув чинності, оскільки очікує на підпис Президента та офіційне опублікування.

Прийняття Закону спрямоване на забезпечення державної підтримки для здобуття професійно-технічної  та вищої освіти дітей, які постійно проживають в зоні проведення антитерористичної операції у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення. Раніше вони не могли претендувати на отримання державної цільової підтримки, оскільки ні у відповідних Законах, ні в порядку та умовах її надання, не містилося такої категорії, як діти, що постійно проживають в зоні проведення антитерористичної операції у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення. Як повідомляє  Эспрессо.TV, на сьогодні в населених пунктах, які розташовані на лінії зіткнення на території Донецької області проживають приблизно 22 тисячі, а Луганської області приблизно 25,5 тисячі дітей у віці до 17 років.

Нагадаємо, що лінія зіткнення — це умовне розмежування територій, які знаходяться в зоні проведення антитерористичної операції, між територіями що контролюються владою України та територіями, які тимчасово не підконтрольні українській владі. Такі території визначаються Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 р № 1085 «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення».

Додатково хотілося б зазначити, що державна цільова підтримка, відповідно до Постанови КМУ № 975 від 23.11.2016 “Про надання державної цільової підтримки деяким категоріям громадян для здобуття професійно-технічної та вищої освіти”, надається у вигляді

  • повної оплати навчання за рахунок коштів загального фонду державного або місцевих бюджетів у разі зарахування вступників на навчання за державним (регіональним) замовленням відповідно до вказаного Порядку та умов, а також умов та правил прийому на навчання до вищих та професійно-технічних навчальних закладів на відповідний рік;
  • часткової оплати навчання за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів шляхом надання особам, зарахованим на навчання за рахунок коштів фізичних і юридичних осіб, пільгових довгострокових кредитів для здобуття вищої та професійно-технічної освіти;
  • соціальної стипендії (у розмірі та порядку її призначення і виплати, встановлених Кабінетом Міністрів України) — для осіб, які навчаються за державним або регіональним замовленням за денною формою;
  • безоплатного забезпечення підручниками — за рахунок бібліотечного фонду відповідного навчального закладу;
  • безоплатного доступу до Інтернету, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах;
  •  безоплатного проживання в учнівських та студентських гуртожитках або проживання у студентських гуртожитках з пільговою оплатою — для осіб, які навчаються за денною формою(забезпечується відповідним навчальним закладом за рахунок та в межах видатків, передбачених на зазначену мету в кошторисах таких навчальних закладі).

Що ж все таки передбачають зазначені зміни?

Законом внесено доповнення до Законів України «Про охорону дитинства», «Про вищу освіту» та «Про професійно-технічну освіту», якими надано цільову державну підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти дітям, які постійно проживають в зоні проведення антитерористичної операції у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення. Тобто, по суті, внесено технічні правки до всіх вищезазначених Законів, якими до категорій громадян, яким надано цільову державну підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти включили дітей, які постійно проживають у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення.

Проте умови та порядок надання цієї цільової підтримки визначає Кабінет Міністрів України. На сьогоднішній день відповідні зміни до Постанови КМУ № 975 від 23.11.2016 року ще не внесені, а отже, до їх внесення, зазначені норми Закону застосувати на практиці буде досить складно. Згідно прикінцевих положень Закону, Кабінет Міністрів України повинен привести свої нормативно-правові акти у відповідність до нього протягом трьох місяців з дня набрання Законом чинності.  Проте, пам’ятаючи про те, як Уряд саботував  прийняття відповідного порядку та умов надання державної цільової підтримки  для дітей, які зареєстровані як внутрішньо переміщені особи, ми  можемо сказати, що прийняття зазначеного Закону — це лише #напівперемога і без своєчасного, оперативного та якісного прийняття відповідних змін до підзаконних нормативно-правових актів, позитивна ініціатива народних депутатів щодо  надання державної підтримки для здобуття професійно-технічної  та вищої освіти дітям, які постійно проживають у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, може залишитися просто фікцією.

Матеріали за темою:

Кабінет Міністрів України саботує виконання Закону, який стосується підтримки переміщених студентів

Підтримка студентів-переселенців: новий міністр — нова надія?

Грошей немає, але ви тримайтеся: державна підтримка студентів.

«Кот Шредінгера» від Міністерства освіти або державна підтримка студентів-ВПО: є вона чи ні?