Пенсійна реформа не для всіх?

На порядку денному останнього робочого тижня Верховної Ради перед канікулами — не тільки політичні торги по недоторканності депутатів, а й реформи. Медична та пенсійна. І якщо законопроекти по медичній реформі в більшій мірі мають підтримку, то щодо законопроектів пенсійної реформи є питання.

Головна претензія від нас — невключення до законопроектів механізму виплати пенсій громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольних уряду територіях.

Хочемо нагадати, що ще в березні 2016 року верховної Радою були прийняті рекомендації парламентських слухань щодо прав переселенців, в яких закріплювалася необхідність затвердження такого механізму: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1074-19

А зовсім недавно, в червні цього року відбулися парламентські слухання на тему пенсійної реформи, на яких торкнулися проблеми і переселенців, і людей, які проживають на тимчасово непідконтрольних територіях.

Виступаючи на цих парламентських слуханнях, представниця Агентства ООН у справах біженців зазначила, що:

 фактично система, за якою пенсіонери з неконтрольованих територій можуть отримувати пенсії, функціонує, але для того, щоб отримати свою законно зароблену пенсію, люди змушені долати значну кількість перешкод. І для цього, виявляється, немає необхідності перевозити гроші мішками на неконтрольовану територію чи якимось чином піддавати небезпеці працівників пенсійних фондів тощо, люди приїжджають на контрольовану територію самостійно. Ми разом з громадськими організаціями розробили низку рекомендацій, які були передані вже Міністерству соціальної політики під час багатьох зустрічей. І вони базуються як на міжнародних зобов’язаннях України, які виходять з міжнародних конвенцій з прав людини, як на національних зобов’язаннях, Конституція України стаття 46, економічні причини, зрештою в якийсь час Україні доведеться виплачувати пенсії людям, які проживають на тих територіях. І прагнення поєднати, зберегти соціальні зв’язки між жителями неконтрольованих територій і контрольованої території України для майбутнього відновлення.

А овації в той день зірвав виступ переселенки з Луганська — крик душі, який ми подаємо у повному обсязі:

Я переселенка з Луганської області. В 2014 році я з чоловіком та онуком виїхали до Львівщині. Поки чоловік воював, його рідні залишилися на окупованій території без будь-якої підтримки зі сторони своєї держави. В 2016 році помер його вітчим, в 2017 році померла від голоду його мама – вони так і не дочекалися виплати пенсій, яку вони заробили в Україні. Виїхати вони не могли, так як мама була паралізована. Завжди по телефону мама просила їсти, там залишився його брат інвалід 2ї групи, який також сидить без пенсії, хоча він є громадянином України.

На даний час моя мама знаходиться у нас на Львівщині, вона епілептик, інвалід 2ї групи, вдова інваліда Чорнобильця, лікується в лікарні. Вона була зареєстрована як внутрішньо переміщена особа в Луганській області, але їй вже два місяці не виплачують пенсію. Влада каже, що пенсіонери повинні проживати за тимчасовим місцем реєстрації. Що влада зробила для таких людей, щоб вони почувалися захищеними?

Мій чоловік – пенсіонер-переселенець, учасник бойових дій. За три роки влада таким як ми ні однієї копійки не дала на придбання житла. Хоча ми виїхали кинувши все своє майно і будинок. Не вагаючись стояли на захист своєї держави. В мене питання до влади – за що воював мій чоловік? Невже за те,  щоб його мати, українська пенсіонерка, померла від голоду? А він зі своєю сім’єю на старості років залишився безхатченком. В нас забрали право голосу, тепер забирають у старців те, що їм гарантовано Конституцією України. Я вважаю, що влада, порушуючи конституційні права людини, творить геноцид власного народу.

Тому я вимагаю, щоб до пенсійної реформи включили питання забезпечення пенсією громадян, для яких держава не зробила нічого для переїзду і проживання на підконтрольній Україні території, тим самим кинувши їх на призволяще на окупованій території.

Ми закликаємо Кабінет міністрів розробляти реформи для всіх мешканців нашої країни, а депутатів — включити питання механізму виплати пенсій громадянам, які залишилися проживати на тимчасово непідконтрольних територіях в законопроекти щодо пенсійної реформи.