Пенсії: платити чи не платити — поради від міжнародних експертів

«Звернення мешканців з окупованої території до офіційної влади є актом визнання ними офіційної влади. Відмовляючи у виплаті пенсії, держава посилає їм дуже важливе повідомлення: «ви — не наші громадяни». Якщо ви робите такі помилки зараз, вони аукнуться вам пізніше»- такі поради давали міжнародні експерти нашим політикам і чиновникам на нещодавній Міжнародній конференції.

7 вересня ми разом з Норвезькою радою у справах біженців та Програмою радників з питань ВПО приєдналися до організації Міжнародної конференції «Право на пенсію в умовах збройного конфлікту: міжнародний досвід та шлях України». До конференції долучилися заступник міністра Грузії з питань примирення і громадянської рівності, Уповноважена з прав людини з Боснії та Герцеговини, експерти з Грузії і Молдови, Європейського суду з прав людини, а також представники від України.

21751301_10214465629099471_481691023240009553_n

Від міжнародних експертів ми почули такі поради:

Петра Канкава, перший Заступник Міністра Грузії щодо примирення і громадянської рівності зазначив, що незважаючи на всі складнощі, Грузія знайшла спосіб платити пенсії своїм громадянам. Пенсії залишаються важливим джерелом доходу для жителів Абхазії і Південної Осетії. Пенсіонери можуть зареєструватися в Міністерстві охорони здоров’я і соціального захисту Грузії безпосередньо або через уповноваженого представника. В результаті їм надається банківська карта на яку щомісяця виплачується пенсія. У зв’язку з цим, безумовно, закриття пунктів пропуску в Грузії негативно позначилося на можливостях отримання пенсій бенефіціарами. Слід також підкреслити, що люди, які проживають в Гальському районі Абхазії, мають статус ВПО, оскільки процес безпечного і гідного повернення не провадиться згідно з міжнародним правом. Отже, вони також отримують щомісячну допомогу, пов’язану з цим статусом.

Марина Почхуа, асоціація жінок ВПО «Консент» з Грузії, продовжуючи досвід своєї країни поділилася, що в Грузії немає підстав для припинення виплат пенсій громадянам, які не проживають на підконтрольній уряду території. Для зручності пенсіонерів організовано відділення мобільних міні-банків поблизу пунктів пропуску. При цьому оформити довіреність на уповноважену особу для отримання пенсії можна за допомогою діючої по всій території країни процедурі — через скайп.

Ясмінка Джумхур, Уповноважена з прав людини з Боснії та Герцеговини, підкреслила, що неможливо припинити платити громадянам пенсії, адже це їх право власності. Також вона зазначила, що витрати, пов’язані з виплатою або невиплатою пенсій населенню неконтрольованих або окупованих територій не тільки фінансові — вони і іміджеві, і політичні. Вони забирають ресурси у майбутніх поколінь. Фактично, вони є борговим зобов’язанням. При цьому звернення жителів з окупованої території до офіційної влади є актом визнання ними офіційної влади. Відмовляючи у виплаті пенсії, держава посилає їм дуже важливе повідомлення: «ви — не наші громадяни». «Якщо ви робите такі помилки зараз, вони відгукнуться вам пізніше» — зазначила Ясмінка Джумхур.

Станіслава Ільченко, юрист Європейського Суду з прав людини поділилася, що загальна кількість зареєстрованих Судом індивідуальних заяв, поданих проти України (станом на 1 липня 2017 г.) — 19 166. З них заяви, що стосуються подій на Сході України і в Криму — близько 3700. Справи, що стосуються, серед іншого, призупинення виплати пенсій на території Донецької та Луганської областей — близько 500.

Олександру Зубко, правозахисник з Молдови зазначив, що в молдавському законодавстві чітко не передбачається можливість позбавлення своїх громадян права на отримання пенсій на тій підставі, що вони отримають пенсію з «невизнаного фонду» в Придністров’ї. Також немає ніяких пояснень в нормативних актах поняття «придністровська пенсія». У таких випадках будь-бенефіціар з «ПМР» має право на пенсію, а також на допомогу, що гарантуються державою. Поки платежі в «ПМР» не вписуються ні в яку юридичну основу, вони можуть розглядатися компетентними органами тільки в якості приватних грошових допомог. Тому вони не можуть бути враховані при визначенні вигод і не є юридичною основою для відмови в соціальному страхуванні громадян, які проживають «ПМР». Однак при цьому Молдова вибрала шлях не платити своїм громадянам пенсії, що за словами Олександра — шлях до дезінтеграції.

21728353_10214465659980243_8990709746661012719_n

Від представників України ми почули багато слів підтримки, але — чи будуть за ними дії?

На відкритті конференції Георгій Тука, заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО стверджував: «Можу вас запевнити, я жодного разу на урядових обговореннях не чув бажання заощадити на наших громадянах. Вже протягом 2-х років розробляється механізм виплати пенсій громадянам, які проживають на непідконтрольною території. Я дуже вдячний, що він був розроблений у співпраці МінТОТ і національними та міжнародними громадськими організаціями та результатом є зареєстрований законопроект 6692«.

Тут хотілося б додати нам, що дійсно, механізм був розроблений з ініціативи громадських на майданчику МінТОТ — в рамках міжвідомчої групи, однак сам МінТОТ не поспішає ініціювати розгляд Кабінету Міністрів даного механізму у вигляді Постанови.

Григорій Немиря, Голова Комітету Верховної Ради з прав людини зазначив, що існує кричуща невідповідність загальної верифікації (від Мінфіну), по якій було припинено виплати всього 59 пенсіонерам, і тому, про про що звітує Пенсійний фонд, який припинив виплати 457 тисячам ВПО, “зекономивши” 13,5 млрд грн. Він також додав, що для Комітету з прав людини законопроект 6692 є пріоритетним для вирішення проблем пенсійного забезпечення ВПО і громадян, які проживають на тимчасово непідконтрольною і буде розглянутий у вересні.

21728291_10214465661700286_6236979516798121651_n

Уповноважений ВР з прав людини Валерія Лутковська: «На сьогоднішній день в національному законодавстві про пенсійне забезпечення немає підстав не виплачувати пенсію громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольною території. При бажанні, це питання можна було б вирішити досить швидко, поклавши відповідальність на обласні пенсійні фонди, визначивши коли людина особисто з’явитися на підконтрольну територію. Для вирішення потрібно тільки бажання, політична воля. Сьогодні, коли ми почали говорити про реінтеграцію Донбасу, то має з’явитися і політична воля для цього».

Ольга Лішік, заступниця Глави Луганської обласної військово-цивільної адміністрації: «в Луганській області серед 300 тис зареєстрованих переселенців, 212 тис — пенсіонери. Немає єдиного механізму, за яким ідентифікують людей. Кожні півроку — комісії, перевірки на дому; кожні три місяці чи кожні шість — ідентифікація Ощадбанку; верифікація Мінфіну, а потім раптово — ще припинення за списками СБУ. Ми зробили свою незалежну аналітику і перевірили, що ми заощадили за цей час — після тисяч перевірок і засідань комісій «відсіяли» 2%. Чому? Тому що люди виїжджають з Луганська, платять за фіктивну адресу, верифицируются і повертаються. При перевірці їм просто повідомляє сусід, і вони знову виїжджають. І так по колу. Потрібно визнати, що ми повинні це зробити і прийняти механізм, який буде відповідати пенсійному законодавству. Якщо ми будемо зволікати, ми будемо втрачати наших громадян «.

На подив, Міністерство соціальної політики не проігнорувало цю подію і делегувало головного відповідального за пенсійну реформу — заступника Міністра соціальної політики Миколи Шамбіра: «Я не можу висловити іншу думку ніж те, що людям потрібно платити пенсію. Інше питання — чи є такі можливості. Ми втратили будь-які можливості платити пенсію на тій території. Але ми повинні шукати шляхи вирішення цих проблем. Згідно з такими принципами — при першій нагоді, треба робити все, щоб платити пенсію (коли пенсіонер виїжджає); при зверненні пенсіонера, пенсія буде виплачуватися за весь період».

Також Шамбір зазначив, що механізм який діє зараз (тобто через отримання пенсіонером довідки ВПО) — це механізм пошуку можливостей платити пенсію. При цьому Міністерство соціальної політики ініціює спрощення даного механізму, пропонуючи забрати перевірки на дому тим людям з довідками ВПЛ, які пройдуть ідентифікацію в Ощадбанку.

Про це Шамбір публічно заявив і в ефірі Громадського

АЛЕ! При цьому заступник Міністра замовчує, що для людей, які проживають на тимчасово непідконтрольній території залишається перевірка по лінії розмежування — тобто вони не можуть проживати у себе вдома поспіль понад 59 днів і все одно змушені виїжджати на підконтрольну території кожні 2 місяці.

Хочеться додати, що дійсно, механізм, який є зараз працював би, якби довідку ВПО просто не скасовували тим, хто повертається додому. Так, як це роблять в Грузії.

Хочемо також нагадати, що Національною Радою Реформ при Президентові України було доручено Кабміну опрацювати пропозиції щодо забезпечення пенсіями ВПО і громадян, які залишилися проживати на тимчасово непідконтрольною території. І в даній роботі Мінсоц повинен врахувати міжнародний досвід — як позитивний, так і негативний.

Повна транскрипція виступів буде презентована в окремій статті.