Рекомендації по створенню багатоцільової інфраструктури КПВВ Майорськ.

Для того, щоб створити максимально ефективний пункт пропуску КПВВ Майорськ необхідно, щоб на ньому функціонували:

  1. Спостережний пункт ОБСЄ.
  2. Розширений КПВВ Майорськ
  3. Відкрити дорогу Майорськ — Торецьк.
  4. Автостанцію Майорськ.
  5. Залізнична станція Майорськ.
  6. Залізничні каси.
  7. Відкрити відділення банку та аптеку.
  8. Два повноцінних туалети по обидва боки від КПВВ.
  9. Медичний пункт.
  10. Інформаційні заходи.
  11. Намет ДСНС.
  12. Комплекс споруд для захисту цивільного населення в разі бойових дій.

1. Спостережний пункт ОБСЄ.

Для того, щоб забезпечити безпеку цивільних осіб, які перебувають в н.п.Майорськ, необхідно провести комплекс заходів щодо запобігання веденню бойових дій в межах населеного пункту. В даному випадку єдиним виходом буде встановлення постійного пункту спостерігання СММ ОБСЄ в н.п. Майорськ, і розробка інших комплексних заходів на Мінських переговорах.

2. Розширений КПВВ Майорськ.

Розробити новий формат самого пункту пропуску. Розділити потоки пішоходів і транспорту.

2.1. Пішохідний КПВВ.

Розробити пункт пропуску за принципом контролю при перетині державного кордону. Передбачити можливість реверсного руху.

2.2. Транспортний КПВВ.

          Змінити формат роботи окремого модуля.

          В команду одного модуля входять три співробітника Прикордонної служби і один Фіскальної служби:

          1-й співробітник паспортного контролю постійно знаходиться в модулі і здійснює паспортний контроль за допомогою інформаційно-телекомунікаційної системи «ГАРТ»;

          2-й співробітник паспортного контролю працює біля модуля, бере документи у пасажирів і здійснює ідентифікацію особи. Після чого передає документи в модуль;

         Представник Фіскальної служби спільно з 3-м співробітником Прикордонної служби проводить огляд автомобіля і багажу.

  Організація руху транспорту через транспортний КПВВ має бути здійснена з урахуванням запуску реверсного руху всіх модулів, як разом, так і окремо.

2.3. Прибрати блокпост нульового рубежу для пішоходів

Зробити окремо виділений коридор для пішоходів від блокпосту нульового рубежу до КПВВ, щоб вони мали можливість пересуватись пішки без обов’язкового переміщення автобусом. На нульовому блокпості здійснювати огляд багажу представником Фіскальної служби.

2.4. Збільшити час режиму роботи КПВВ.

На виїзд 4:00 — 21:00 (маршрут Бахмут — Горлівка)

На в’їзд 4:00 — 23:00 (маршрут Горлівка — Бахмут).

2.5. Зобов’язати співробітників служб та відомств, які несуть службу на пунктах пропуску, проходити регулярну психологічну перевірку для недопущення застосування сили та/або зброї щодо цивільного населення, як це трапилось 14.12.2016р.

Врахувати досвід роботи КПВВ за 2 роки. Використовувати рекомендації міжвідомчої робочої групи від січня 2016р, що були відправлені листом на віце-прем’єра Зубко.

Для запобігання відновлення корупційних схем, всі місця перевірки документів та огляду транспортних засобів, багажу обладнати камерами спостереження.

3. Відкрити дорогу Майорськ — Торецьк.

Для досягнення максимального ефекту від перенесення КПВВ з Зайцеве в н.п.Майорск доцільно відновити сполучення між населеними пунктами Майорськ і Торецьк.

Відкриття коридору дозволить:

  • відновити економічне зростання м.Торецьк в зв’язку з приїздом громадян, які проживають в непідконтрольних районах;
  • скоротити шлях для тих громадян, які переміщуються з непідконтрольних районів до залізничного вокзалу «Костянтинівка»;
  • знизити наплив громадян, які переміщуються з непідконтрольних районів у м.Бахмут. Це полегшить роботу співробітникам соціальних служб і відомств м.Бахмут;
  • відновити сполучення між містами Торецьк і Бахмут,
  • скоротити відстань до найближчої доступної лікарні/станції швидкої допомоги від н.п.Майорськ.

Відкриття сполучення потребує проведення ряду будівельно-монтажних робіт — будівництва ділянки тимчасової дороги і залізничного переїзду.

4. Автостанція Майорськ.

Так як новий пункт пропуску буде здатний пропускати велику кількість громадян, які переміщуються пішки, необхідно організувати повноцінну автостанцію, з якої можна буде дістатися до основних населених пунктів: Костянтинівка, Торецьк, Бахмут, Слов’янськ, Краматорськ. Особливу увагу необхідно приділити сполученню з містами, в яких планується створення центрів надання адміністративних послуг.

Автостанція повинна бути розташована поряд з КПВВ та обладнана пероном, касою продажу квитків (як по автостанції Майорськ, так і по іншим автовокзалам) навісом і лавочками для очікуючих, майданчиком для стоянки і маневрів автобусів.

Автобуси, які курсуватимуть на залізничний вокзал в Костянтинівці, повинні врахувати розклад ключових приміських поїздів і поїздів дальнього сполучення .

Створити можливість придбання квитків зі станції Майорськ за допомогою Інтернету.

Закадений в ціну квитка «станційний збір», має  використовуватися для послуг з прибирання території, вивозу сміття, та інших послуг, що необхідні на автостанції.

5. Залізнична станція Майорськ.

Для того, щоб розвантажити автобусне сполучення між н.п.Майорськ і м.Бахмут, необхідно запустити електричку між станціями Майорськ і Артемівськ-2.

Здебільшого особи, які перетинають КПВВ — люди пенсійного віку. Відповідно вони будуть більше зацікавлені в проїзді на приміському поїзді до м.Бахмут, ніж на автобусі, з метою економії.

Також варто розглянути питання запуску приміського поїзда до станції Харків.

6. Залізничні каси.

Для громадян, які прямують з непідконтрольних районів дуже зручно буде користуватися залізничними касами безпосередньо в н.п.Майорськ. Це суттєво полегшить життя тим, хто не має можливості придбати квитки за допомогою Інтернету, а саме літнім людям.

Каси повинні функціонувати на залізничній станції і на автостанції.

7. Відділення банку та аптека

У н.п. Майорськ має функціонувати відділення банку і аптека. Доцільно перевести модуль з гуманітарно-логістичного центру Зайцеве.

8. Два повноцінних туалети з обох сторін від КПВВ.

Необхідно побудувати нові платні туалети, за якими будуть постійно стежити і викачувати нечистоти. У туалетах повинна бути передбачена можливість користування ними людьми з інвалідністю, можливість помити руки, а так само повинна бути кімната матері і дитини.

Туалет має бути не формату будки або одиночного модуля біотуалету. Туалет має передбачати можливість користування ним людьми з обмеженими можливостями, пеленальний столик для новонародженних, проточна вода.

Необхідно поставити два таких туалети. Один — з боку непідконтрольних районів, а другий — недалеко від КПВВ і автостанції. Обидва туалети мають бути розташовані в безпосередній близькості від скупчення людей.

9. Медичний пункт.

Необхідно облаштувати повноцінний медичний пункт допомоги. Години роботи медпункту повинні співпадати з режимом роботи КПВВ. Медпункт повинен мати окреме приміщення або модуль, в якому можна забезпечити необхідну стерильність і приймати громадян в будь-яку пору року і за будь-якої погоди.

Рекомендуємо створити цілодобовий фельдшерський пункт в н.п. Майорськ в безпосередній близькості до КПВВ з доступом до нього цивільних осіб.

10. Інформаційні заходи.

У місцях скупчення людей ( перед КПВВ, автостанція, залізничний станція) встановити стенди з інформацією щодо пропускної системи, правилах роботи КПВВ та інших пропускних пунктів, про права та соціальні гарантії переселенців і громадян, які проживають в непідконтрольних районах. На авто- і залізничних станціях встановити інформаційні стенди з розкладом руху по тим станціям, з якими є сполучення.

11. Намет ДСНС.

Перед КПВВ зі сторони м. Бахмут встановити дві палатки ДСНС (перевезти з Зайцево). Обладнати їх додатковими ліжками, холодильником, замінити пічку.

12. Комплекс споруд для захисту цивільного населення в разі бойових дій.

У безпосередній близькості від об’єктів, де буде скупчення людей, побудувати захисні споруди на випадок бойових дій.

майорск DS_KPP_ICON

Основна мета модернізації на КПВВ Майорськ — це:

  • збільшення пропускної спроможності вдвічі;
  • спрощення логістики для громадян та співробітників КПВВ;
  • прибрати обов’язкове перевезення цивільного населення автобусами між КПВВ та блокпостом нульового рубежу;
  • знизити рівень невдоволення населення;
  • створити умови, що унеможливлюють корупційні дії;
  • відновлення сполучення між Торецьком і Бахмутом.