Загубленi в папiрцях: дотримання соцiальних прав внутрішньо переміщених осіб

17 січня 2018 року у Києві в ході прес-конференції «Загубленi в папiрцях: дотримання соцiальних прав внутрішньо переміщених осіб», були презентовані результати дослідження, проведеного Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Експерти УГСПЛ та ГО «Донбас СОС» констатували – не зважаючи на більше трьох років, що минули з початку збройного конфлікту, держава досить повільно вирішує проблеми внутрішніх переселенців, при цьому іноді створюючи нові проблеми. Так, внутрішньо переміщеним особам майже щодня доводиться стикатися з цілою низкою складнощів: щодо доступності житла, браку робочих місць, а також і складнощами при отриманні пенсій та соціальних виплат, оформленні документів, реєстрації місця проживання тощо.

«Після майже чотирьох років збройного конфлікту, в чинному законодавстві залишається чимало дискримінаційних положень, які завдають значних майнових та немайнових збитків для переміщених осіб. Призначення соціальних виплат ставиться у залежність від місця перебування особи, що не дозволяє їй вільно пересуватись в межах території України, а тривалі верифікації особи та місця її проживання не лише порушують право на повагу до приватного життя, але й надовго позбавляють людину її законних виплат», – заявила юрист громадської приймальні УГСПЛ у справах Криму Ганна Рассамахіна.

Через специфіку обліку різних державних органів невідома навіть точна кількість переселенців. Офіційні дані підрозділів соціального захисту населення щодо взятих на облік 1 580 646 ВПО відрізняються від показників місцевих управлінь Державної служби з надзвичайних ситуацій. У ході дослідження було з’ясовано, що для 7% ВПО жоден член їх сім’ї не перебуває на обліку в органах соціального захисту. В інших випадках на обліку перебуває лише 1–2 члени сім’ї (48%), оскільки реєструються лише особи, які мають право на отримання тих чи інших соціальних виплат або послуг.

Внаслідок відсутності чіткої державної політики в сфері прав людини, 2016-2017 роки стали роками дискримінації ВПО, які є пенсіонерами чи отримувачами будь-якої соціальної допомоги, а також абсолютного обмеження пенсійного забезпечення громадян України, які проживають на непідконтрольних державній владі територіях. Яскравим доказом цього є нещодавнє рішення суду на позов ГО «Донбас СОС» проти Постанови КМУ 365, якою затверджується порядки призначення та контролю за соціальними виплатами внутрішньо переміщеним особам.

«Суд визнав Постанову 365 протиправною з вимогою її скасування. Але вона продовжує свою дію. З іншого боку нечуваною виглядає ситуація із створенням штучних бар’єрів для інтеграції ВПО – так, ті ВПО, які не претендують на додаткову допомогу від держави і відмовляються від довідки ВПО, не можуть цього зробити – вони змушені ставати об’єктами контролю незаконної Постанови 365 під ризиком втрати своєї пенсії», – заявила Ольга Гвоздьова, координаторка з адвокації ГО «Донбас СОС».

Експерти зазначають, що соціальні права не обмежуються лише отриманням пенсій та виплат на дітей. «На наш погляд Уряд повинен переглянути політику захисту прав ВПО та привести нормативно-правові акти у відповідність до норм міжнародного та національного права, а також стандартів ООН та Ради Європи», – зазначила юрист УГСПЛ Ганна Рассамахіна.

Ознайомитися із повним текстом дослідження можна за посиланням