Прийдешня відповідальність

 

23.02.2017 року Верховна Рада прийняла за основу законопроект №5442, який встановлює штраф за порушення порядку в’їзду або виїзду з зони проведення антитерористичної операції. Поки цей законопроект розглядається Верховною Радою і це ще не чинний закон. Відстежувати за процесом руху законопроекту №5442 можна за посиланням. Що ж пропонують змінити в Кодексі України про адміністративні правопорушення (КУпАП)?

Пропонують доповнити КУпАП ст.204-4 такого змісту:

Порушення порядку в’їзду в район проведення антитерористичної операції або виїзду з нього, вчинене поза контрольними пунктами в’їзду-виїзду, — тягнуть за собою накладення штрафу від тридцяти (510,00 грн.) до п’ятдесяти (850,00 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян .

Ті самі дії, вчинені групою осіб або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за незаконне перетинання або спробу перетину державного кордону України, порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї або порушення, передбачене частиною першою цієї статті (ст .204-4), — тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти (850,00 грн.) до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1190,00 грн.).

Іншими словами за порушення порядку в’їзду в район проведення антитерористичної операції або виїзду з нього, вчинене поза контрольними пунктами в’їзду-виїзду, може бути встановлена ​​адміністративна відповідальність.

Що таке адміністративна відповідальність?

Адміністративна відповідальність — один з видів юридичної відповідальності, передбачених законодавством України. Передбачена вона за вчинення правопорушень, які не становлять собою високу суспільну небезпеку.

Як відбувається залучення до адміністративної відповідальності?

Безпосереднє виявлення та складання протоколу по справі про адміністративне правопорушення. Вищезазначеним законопроектом №5442 запропоновано надати право складати протоколи органам Державної прикордонної служби України та органам Служби безпеки України.

Запропоновано протягом трьох годин складати протокол про адміністративне правопорушення, у разі його оформлення, і звичайно в двох примірниках, один з яких під розписку вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності.

Законопроект №5442 також пропонує не складати протокол про адміністративне порушення, якщо особа, яка притягається до відповідальності не заперечує таке порушення. Тоді уповноважені співробітники Державної прикордонної служби України та Служби безпеки України можуть відразу скласти постанову про притягнення до адміністративної відповідальності, і штраф оплачується добровільно.

Запропонованим законопроектом до осіб, які порушили порядок в’їзду в район проведення антитерористичної операції або виїзду з нього, вчинене поза контрольними пунктами в’їзду-виїзду, може бути застосовано адміністративне затримання на строк до трьох годин для складання протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи і з’ясування обставин правопорушення — до трьох діб з повідомленням про це письмово прокурора протягом двадцяти чотирьох годин з моменту затримання.

Після складання протоколу, протокол і матеріали справи для винесення рішення щодо притягнення до адміністративної відповідальності будуть передаватися для розгляду в суди за місцем виявлення порушення.

Постанови суду по КУпАП можна оскаржити у вищій інстанції (подати апеляцію).

На той випадок, якщо законопроект стане законом.

Важливо пам’ятати, що для залучення до адміністративної відповідальності, з огляду на невисоку суспільну небезпеку правопорушень, законодавство встановлює досить короткі терміни давності. Вони, згідно зі ст. 38 КУпАП, за загальним правилом складають 2 місяці, а для справ, розглянутих у судовому порядку, — 3 місяці з дня вчинення.

Важливо знати, що порядок складання та вимоги до протоколу визначені главою 19 КУпАП. Протокол складається у всіх випадках вчинення правопорушення, крім прямо передбачених законом (наприклад, коли штраф стягується на місці). Зміст протоколу визначено 256 КУпАП. Протокол підписується особою, яка її і особою, яка притягається до відповідальності (з правом надати пояснення і зауваження до змісту протоколу); при наявності свідків і потерпілих протокол може бути підписано також і цими особами. Тому в разі наявності заперечень їх потрібно приводити в поясненнях особи, яка притягається до відповідальності. Ці пояснення докладають до протоколу, в них доцільно вказати і про наявність свідків, якщо такі є (оскільки посадова особа, що становить протокол, може бути зацікавлена у приведенні інформації тільки про його свідків). Крім того, згідно зі ст. 251 КУпАП, доказами у справі про правопорушення можуть бути будь-які фактичні дані — а значить, при наявності доказів, які свідчать про невинність особи у вчиненні правопорушення, про це доцільно вказати у відповідних поясненнях. Відповідні пояснення (а при необхідності — і пояснення свідків) можуть знадобитися при подальшому оскарженні постанови, якщо орган чи посадова особа при його винесенні ці пояснення не врахує.

Особі, яка притягається до відповідальності, при складанні протоколу роз’яснюються його права і обов’язки, передбачені статтею 268 КУпАП, про що робиться відмітка в протоколі.

Права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності:

  • ознайомлюватися з матеріалами справи;
  • заявляти клопотання;
  • давати пояснення;
  • надавати докази;
  • при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця в галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи;
  • виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження;
  • оскаржити постанову по справі.

Розгляд справи. Відповідно до ст. 268 КУпАП, справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. При відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

Оскарження. Постанова по справі може бути оскаржена особою, щодо якої її винесено. Порядок оскарження постанови по справі про адміністративного правопорушення регулюється ст. 288 КУпАП. Постанови по справах, що розглядаються в судовому порядку, оскаржуються згідно ст. 294 КУпАП в апеляційний суд. Для оскарження постанови суду подається апеляційна скарга протягом 10 днів з дня винесення постанови (якщо оскарження відбувається з порушенням цього терміну, необхідно разом зі скаргою подавати клопотання про поновлення строку оскарження з відповідними поясненнями причин його пропуску). Постанова апеляційного суду за скаргою подальшому оскарженню не підлягає.

Виконання постанови. Порядок виконання постанов про накладення штрафу врегульовано розділом V КУпАП. Якщо говорити про виконання постанови про стягнення штрафу, то такий штраф, відповідно до ст. 307 КУпАП, повинен бути сплачений порушником не пізніш як через 15 днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження або опротестування постанови — не пізніш як через 15 днів з дня повідомлення про залишення скарги або протесту без задоволення. Тільки з дня вручення постанови починається відлік 15-денного терміну, після якого постанова підлягає примусовому виконанню.

Публікація підготовлена ​​в рамках проекту «Забезпечення правового захисту внутрішньо переміщених осіб», який реалізується ГО «ДОНБАС СОС» спільно з ГО «ПРАВОЗАХИСНА РАДА УКРАЇНИ» за підтримки Європейського Союзу. Зміст публікації не відображає офіційну позицію Європейського Союзу.