У Краматорську презентували механізм виплат пенсій громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольній території

26 квітня в Краматорську наша команда разом з партнерами презентувала механізм виплат пенсій громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольній уряду України території Донбасу. Цей механізм був розроблений в рамках підгрупи при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб за участі представників громадських та міжнародних організацій.

Як і раніше в Сєвєродонецьку,у публічному обговоренні Механізму в Краматорську взяли участь представники Пенсійного фонду, соціального захисту, представники національних та міжнародних організацій. Круглий стіл модерувався експертами Норвезької ради у справах біженців.

18198202_10213080264666226_8266859120870335437_n

Презентацію нашого представника Ви можете переглянути за посиланням.

Детальніше про механізм та міжнародний досвід регулювання пенсійних виплат для громадян, які проживають на тимчасово непідконтрольних територіях, Ви можете переглянути за посиланням.

На презентації крім аспектів самого механізму ми говорили також про те, що вже є виграшні судові справи по неправомірності припинення виплати пенсії як громадянам, які проживають на непідконтрольній території, так і згідно перевірок за Постановою 365.

На презентації була присутня також голова Донецького апеляційного адміністративного суду, яка згадала нещодавню ухвалу свого суду щодо позиву пенсіонера до управління Пенсійного фонду України в Старобільському районі Луганської області про визнання протиправними та дискримінаційними дій відповідача щодо припинення виплати пенсії за віком за рішенням комісії, яка діє згідно Постанови 365.

Згідно ухвали, “колегія суддів дійшла висновку, що комісією з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам перевищено свої повноваження та вирішуються питання пенсійного забезпечення всупереч Конституції України та законам щодо пенсійного забезпечення”. “Суд апеляційної інстанції вбачає у діях управління Пенсійного фонду України в Старобільському районі Луганської області ознаки дискримінації по відношенню до позивача, як внутрішньо переміщеної особи, та відсутність єдиного підходу до виплати пенсій громадянам України згідно діючого законодавства”.

Суд скерував до Кабміну окрему ухвалу: “Довести до відома Кабінету Міністрів України про допущені порушення Конституції та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року № 1058-IV управлінням Пенсійного фонду України в Старобільському районі Луганської області стосовно пенсійного забезпечення внутрішньо переміщених осіб для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що спричинили порушення закону.”

02 лютого 2017 року      

Старобільський районний суд Луганської області

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/65383449

Донецький апеляційний адміністративний суд

17 березня 2017 року                                                                        

справа №431/3/17-а

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/65407199

Крім того, суддя зазначила, що за її думкою, обмеження щодо призначення пенсій для осіб, які не звернулися за виплатою протягом 3х років, на громадян, які проживають на тимчасово непідконтрольній території, не мають розповсюджуватися, оскільки виплата пенсій їм була зупинена не з їх вини, а з вини державного органу. Однак, таку думку можуть поділяти не всі судді та чиновники.

Суддя повністю підтримала необхідність затвердження механізму виплати пенсій, зазначивши, що такий крок тільки виграшний для України.

В цій непростій боротьбі за відновлення права громадян на виплату законної пенсії нам потрібна і Ваша допомога — ми закликаємо вас приєднатися до:

Оскарження Постанови №365;

Оскарження неможливості отримання пенсії громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольній території — для цього звертайтеся до наших юристів;

Відправити звернення до Президента та Кабміну щодо неприпустимості списків СБУ та необхідностості забезпечення пенсіями наших громадян

Разом — сила!