Держава й Донбас: Новини за 22 — 29 серпня

фото: shatsk.rayon.in.ua

Продовження карантину, електронні довідки ВПО, заборона в’їзду іноземцям та інші новини державних органів за цей бурхливий тиждень – в нашому дайджесті.

Карантинні заходи

Опубліковано Постанову від 26 серпня 2020 р. № 760. Між іншим, відповідно до цієї Постанови, адаптивний карантин продовжується до 31 жовтня.

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-deyakih-760

Державні органи

Уряд cхвалив Концепцію реалізації державної політики щодо соціального захисту населення та захисту прав дітей на 2020-2022 роки, яка, між іншим, передбачає утворення Національної соціальної сервісної служби України (Нацсоцслужби), реорганізувавши Державну соціальну службу України шляхом перетворення

https://www.msp.gov.ua/news/18976.html

Адміністративні послуги

Мінсоцполітики та Мінреінтеграції пропонують надати можливість ВПО отримувати довідки про взяття на облік та подавати документи на призначення щомісячної адресної грошової допомоги у Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП), а також запровадити електронні послуги та сервіси для ВПО, зокрема із використанням «Порталу Дія». Цифрова довідка ВПО стане доступна в електронному вигляді вже з 1 жовтня, повідомляє Мінреінтеграції.

https://www.msp.gov.ua/news/18988.html ; https://mtot.gov.ua/ua/cifrova-dovidka-vpo-vje-v-jovtni-bude-dostupna-v-dodatku-dija

27 серпня запрацював Гід з державних послуг — інформаційний онлайн-портал про всі сервіси, що надаються органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

https://thedigital.gov.ua/news/v-ukraini-zyavivsya-gid-z-derzhavnikh-poslug

При цьому необхідно зазначити, що як мінімум інформація щодо отримання довідки ВПО, яка міститься на цьому порталі, є помилковою.

Кабмін затвердив порядок формування і ведення електронного ліцензійного реєстру (Постанова КМУ № 755 від 26.08.2020)

Соціальний захист

Набрала чинності Постанова КМУ № 744 від 29.07.2020 “Деякі питання реалізації пілотного проекту з монетизації одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка”. Пілотний проект буде реалізовуватися з 1 вересня. Розмір грошової компенсації становить 5000 грн.

Робота

Верховна Рада України прийняла Закон “Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (законопроєкт 3963), який, між іншим, передбачає підвищення мінімальної заробітної плати з 1 вересня 2020 року в місячному розмірі до 5000 грн, у погодинному розмірі до 29, 2 грн.

Оновлено форму договору для подання до Фонду соціального страхування України роботодавцями електронних документів, зокрема, заяв-розрахунків на виплату допомог працівникам. Наказом виконавчої дирекції Фонду від 26.08.2020 № 415-од зазначений примірний договір щодо подання електронних документів було затверджено у новій редакції.

http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/970850

Освіта

Оприлюднено вимоги МОЗ щодо навчання під час карантину. Роз’яснення та інфографіки на сайті Міністерства освіти і науки

https://mon.gov.ua/ua/news/sho-nam-gotuye-novij-navchalnij-rik-pro-najgolovnishe-vid-mon ; https://mon.gov.ua/ua/news/navchannya-bez-masok-dlya-uchniv-pochatkovoyi-shkoli-gnuchkij-rozklad-bezpechni-umovi-u-zakladah-osviti-oprilyudneno-novi-vimogi-moz-shodo-navchannya-pid-chas-karantinu 

Виборчі права

Центральна виборча комісія прийняла низку постанов у рамці підготовки до проведення місцевих виборів 25 жовтня. Між іншим, була прийнята Постанова № 201 від 25 серпня 2020 року “Про Порядок подання виборцем заяви про уточнення попереднього списку виборців на звичайній виборчій дільниці з використанням мережі “Інтернет”.

Перетин лінії розмежування 

Опублікована та набрала чинності Постанова КМУ від 27 серпня 2020 р. № 757. Цією Постановою обов’язкова самоізоляція за допомогою додатку “Дій вдома” для осіб, які перетинають КПВВ, запроваджується на рівні Кабміну.

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-deyakih-aktiv-kabinetu-ministriv-t270820

24 та 28 серпня окупаційна адміністрація Донецької області здійснювала пропуск через свій блокпост на дорожньому коридорі Донецьк – Маріуполь.

Адміністративна межа з окупованою територією АР Крим

Зупинено дію Розпорядження КМУ № 979-р від 08 серпня 2020 року, яким було обмежено роботу КПВВ на адмінмежі з АР Крим. 

Особи, які в’їжджають з території окупованого Криму, наразі повинні проходити обов’язкову самоізоляцію за допомогою додатку “Дій вдома”.

Інформація на сайті Мінреінтеграції https://mtot.gov.ua/ua/vidnovljuetsja-robota-kpvv-na-adminmeji-z-krimom-ta-zminjujutsja-dejaki-umovi-viizduviiizdu-z-tot

Державний кордон

Відповідно до Постанови КМУ від 27 серпня 2020 р. № 757, в період з 00 год. 00 хв. 28 серпня 2020 р. до 00 год. 00 хв. 28 вересня 2020 р. забороняється в’їзд на територію України іноземцям та особам без громадянства, крім окремих категорій осіб (винятки в інфографіці КМУ).

Судова влада

Конституційний Суд України ухвалив Рішення у справі щодо конституційності встановлених на період дії карантину обмежень прав і свобод громадян. 

http://www.ccu.gov.ua/novyna/konstytuciynyy-sud-ukrayiny-uhvalyv-rishennya-u-spravi-shchodo-konstytuciynosti-vstanovlenyh

Необхідно зазначити, що цим рішенням було скасоване лише встановлення граничного розміру заробітної плати окремим категоріям осіб. КСУ не розглядав питання конституційності самоізоляції, оскільки оскаржувані пункти Постанови КМУ № 392 від 20.05.2020 на час розгляду скарги вже втратили чинність.

__________________________________

Робота безкоштовної «гарячої лінії» забезпечується громадською організацією «Донбас СОС» за підтримки Швейцарії через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC) та уряду Великої Британії, спільно з Данською Радою у справах біженців – Данською Групою з розмінування (DRC-DDG). Думки і твердження, висловлені в публікації, можуть не співпадати з позицією Швейцарської агенції розвитку та співробітництва, уряду Великої Британії чи DRC-DDG. Відповідальність за зміст несе «Донбас СОС».