Довідка ТПО через півроку: робити нову чи продовжувати стару?

На нашій гарячій лінії все частіше з’являється питання: що робити з довідкою переселенця по закінченню встановленого законом піврічного терміну?

Згідно закону № 1706-VII строк дії довідки переселенця обмежено періодом у 6 місяців, після цього її необхідно замінити. У постанові №509, за якою власне довідка і видається, про її обмежений «строк життя» нічого не сказано, отже вона безстрокова…

Що ж робити?

Якщо пройшло 6 місяців з моменту видачі Вашої довідки ТПО, команда Донбас SOS рекомендує до прийняття будь-яких нормативних документів на цей рахунок (якщо вони взагалі будуть) — звертайтеся до УТСЗН за місцем Вашого проживання із заявою про подовження її строку дії.

Приклад заяви:

Начальнику УТСЗН ………… (регіон).
Громадянина України
прізвище, імя, по-батькові. 
Паспорт, серія, виданий, дата видачі. 
Місце фактичного проживання,
Місце реєстрації відповідно до паспорту, дані за справкою ВПО. 

 

Заява. 

 

Відповідно до ст.4 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014 № 1706-VII мною отримана довідка про взяття на облік ВПО, в редакції Постанови КМ України від 01.10.2014 № 509 (довідка про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції). П.8 ст. 4 Закону № 1706-VII передбачено, що термін дії такої довідки становить шість місяців з моменту її видачі. У випадку продовження дії обставин, що визначені у статті 1 цього Закону, термін дії такої довідки може бути продовжено на наступні шість місяців, для чого внутрішньо переміщена особа має повторно звернутися за фактичним місцем свого проживання до відповідного структурного підрозділу відповідної місцевої державної адміністрації з питань соціального захисту населення. Оскільки передбачені статтею 1 Закону №1706-VII продовжують діяти, прошу продовжити строк дії зазначеної вище довідки. У випадку відмови, прошу надати письмову відповідь із зазначенням причин такої відмови. Про результати прошу повідомити в найкоротший термін, оскільки від продовження строку дії довідки залежить забезпечення моєї життєдіяльності. 

Телефон для зв`язку: …………….., адреса для кореспонденції……….

Дата.                                                                                                                                                  Підпис.

Заяву рекомендуємо подавати із реєстрацією вхідних, тобто після написання зробіть копію, оригінал віддайте, а на копії повинні поставити номер та дату вхідного. Якщо відмовляються приймати – йдіть до найближчого поштового відділення й відправляйте рекомендованим листом із повідомленням.

Заваліть їх листами, хай працюють.

Разом — сила!