Президент підписав закон про спрощення оформлення спадку переселенцями з Донбасу та Криму

Закон України № 189-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації права на спадкування» було опубліковано на сайті Верховної ради України. Нагадаємо, що 12 лютого 2015 року парламент спростив процедуру отримання спадку для переселенців. За відповідне рішення проголосували 246 депутатів.

Новий нормативний акт створений для регулювання питання реалізації майнових і немайнових прав громадян, зокрема, щодо оформлення спадкових прав . Ці правила поширюються , в тому числі і на осіб, які проживають на тимчасово окупованій Російською Федерацією території АР Крим та у місті Севастополі, в зоні проведення антитерористичної операції або переселилися із зазначених територій.

Закон визначає, що «місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, зацікавлених в охороні цього майна, або вимоги кредиторів » має бути визнано місцем відкриття спадкової справи .

Нові правила дозволять заводити справу, яка раніше підлягала державній реєстрації у Спадковому реєстрі, в нотаріальному порядку. Раніше відкриття спадщина здійснювалося за останнім місцем проживання спадкодавця.

Відповідно до внесених змін, орган місцевого самоврядування зобов’язаний подати заяви про визнання спадщини в суд за

місцезнаходженням нерухомого майна , а за відсутності такого — за місцезнаходженням основної частини рухомого майна , а не за місцем відкриття спадщини, як це передбачено чинною редакцією частин першої та третьої статті 1277 Цивільного кодексу України .