Як відновити паспорт

Ніхто не застрахований від втрат в цьому житті. Втрата документів неприємна, але поправна. Ми розповімо вам, як можна відновити паспорт.

Щойно помітили, що паспорта немає, не чекайте, що його повернуть. Відразу пишіть заяву про крадіжку або  втрату паспорта в районному відділку міліції. Важливо оперативно зреагувати, адже Вашим документом можуть скористатися шахраї. Пам’ятайте, що Ваша прописка (реєстрація місця проживання) в даному випадку не має значення і Вашу заяву повинні прийняти в тій місцевості, де Ви залишилися без документа. Часто, маючи бажання зекономити та не сплачувати штраф за втрату, люди у заяві пишуть про крадіжку. Якщо ж Ви погоджуєтесь з тим, що самі, по своїй безпечності, втратили документи, Вам доведеться заплатити штраф – від 17,00 до 51,00 грн., згідно ст.198 Кодексу України про адміністративні порушення. Після отримання Вашої заяви, робітники міліції зобов’язані або відкрити кримінальне впровадження за фактом крадіжки, або видати Вам висновок про відмову у проведенні розслідування.

Маючи на руках письмові докази звернення до міліції, наступним кроком буде звернення до центру надання адміністративних послуг району Вашого теперішнього проживання, якщо його вже створено, або до територіального підрозділу Державної міграційної служби (ТП ДМС), якщо центру поки що немає. Дізнатися чи створено центр надання адміністративних послуг можна у місцевій адміністрації або на сайті міграційної служби.

Які документи необхідно надати:

(1) заява про втрату або крадіжку паспорта (та заява, що була написана у відділку міліції району нинішнього проживання) про факт звернення з цього приводу, також міліція видає довідку;

(2) заява на оформлення паспорта на заміну втраченого;

(3) три фотокартки розміром 3,5х4,5 см (за нормами законодавства дві, для чого третя – трохи нижче);

(4) квитанція про сплату державного мита (видається у місці звернення) або копія документа, що підтверджує про звільнення від сплати  державного мита (пільгові категорії населення).

Розмір державного мита – 34,00 грн.

Пільгові категорії населення: інваліди Iта II групи; громадяни, віднесені до першої та другої категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи; громадяни, віднесені до третьої категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи; громадяни, які постійно живуть та працюють на території відчуження (але переселенців це не стосується); інваліди Великої Вітчизняної війни та сім’ї воїнів (партизанів), які загинули або зникли без вістей, та прирівняні до них у встановленому порядку особи;

(5) документи, на підставі яких до паспорту вносяться відмітки (про наявність паспорта громадянина України для виїзду за кордон, про реєстрацію шлюбу і, можливо, про розірвання шлюбу, про реєстрацію місця проживання);

(6) копію постанови про відкриття або відмову у відкритті кримінальної справи за заявою особи (Вас) до органів внутрішніх справ щодо крадіжки паспорта (при необхідності).

Після того, як Ваша заява була зареєстрована, обов’язково напишіть заяву для отримання тимчасового посвідчення особи. Ось для цього і потрібна третя фотокартка. Таке посвідчення видається у одноденний строк. Краще, звісно, якщо у Вас є із собою будь-який інший документ, що посвідчує особу, але якщо такий відсутній, посвідчення все одно видається, але із приміткою «Оформлено без документа, що підтверджує особу заявника». Термін дії такого тимчасового посвідчення – 1 місяць. У випадку, якщо Вам не видали новий паспорт на заміну втраченого (вкраденого) протягом місяця, рішенням керуючого термін дії посвідчення подовжується ще на 1 місяць (але не більше). Після отримання нового паспорта громадянина України тимчасове посвідчення здається.

Який термін оформлення нового паспорта та супроводжуючі процедури

Термін розгляду заяви про втрату паспорта згідно Порядку оформлення та видачі паспорта громадянина України (Наказ МВС від 13.04.2012 р. №320) складає 1 місяць, а у випадку, якщо необхідна додаткова перевірка матеріалів справи, строк може бути подовжено, але не більше, ніж на 1 місяць. Таким чином, загальний термін не може складати більше 2 місяців. Згідно роз’яснень ДМС України, оскільки перевірка даних громадян , що мешкають на території Донецької та Луганської областей, ускладнена, використовується інформація із державного реєстру виборців. Тому разом із запитом Ви повинні підписати згоду на обробку персональних даних. Якщо у Вас відсутні документи, що посвідчують особу (таким документами є закордонний паспорт, військовий квиток, водійське посвідчення), то згідно Порядку оформлення та видачі паспорта громадянина України, Вам потрібно буде пройти процедуру встановлення особи. Для встановлення особи необхідно підтвердження Вашої особи трьома свідками, які можуть підтвердити факт знайомства із Вами.

Таким підтвердженням є:

  • Фотокартки;
  • Документи, що підтверджують родинний зв’язок;
  • Документи, що підтверджують проживання у одному будинку (сусіди по під’їзду, будинку).

Сподіваємося, наші нехитрі поради значно полегшать Вам життя, якщо, не приведи Господи, Ви потрапите до подібної ситуації.
Бережіть свої документи та пам’ятайте: життя людини – безцінне, все інше можна відновити.

Разом — сила!