Гаряча лінія Донбас СОС в грудні

Тому що життя не чекає.

Не оглянешся- і — святки.

Тільки короткий проміжок,

Дивишся, там і Новий рік.

Б.Пастернак

 

«З прийдешнім!», «Всього вам найкращого», «Миру нам усім» — ці та подібні побажання ми слухали в кінці розмов протягом останнього місяця 2016 року.

У грудні на нашу Гарячу лінію надійшло 1815 звернень. Про що вони були, якими вони були, чим запам’ятався грудень:

«Спасибі вам! Дякую вашим юристам! Я стільки ходила як по замкнутому колу УПСЗН-Пенсійний-Ощадбанк. Нічого зрозуміти не могла. А ви так все зрозуміло пояснили! Оформила я виплати. Чекаю. Миру нам усім! »

У грудні найбільш актуальними були питання про соціальні виплати, про їх призначення, призупинення, оформленні. 773 звернення (31% від загальної кількості питань, які надійшли до нас). У разі дзвінків з підконтрольних Україні територій ми давали поради, консультували, як вчинити і до кого звернутися. Ситуації бували складними, але, в принципі, вирішуваними. Особливий наш смуток і біль — дзвінки щодо припинених виплат з непідконтрольних територій. «Тільки виїжджати», «На сьогоднішній день не розроблено механізму», — на жаль, нам доводиться говорити ці слова. Хотілося б подарувати надію, заспокоїти тих, хто дзвонить. На жаль! Як і тисячі громадян України, які залишилися на тимчасово непідконтрольній Україні територі,ї ми продовжуємо сподіватися на здоровий глузд, продовжуємо чекати, не припиняємо боротися всіма доступними для нас способами. Віримо, що Новий рік принесе нам добрі вісті і зміни!

«До нас дійшли книги, які ви відправили! Ми і не знали що бувають такі видавництва! Ми ще по полицях їх не розставили, але діти вже хапають, кажуть що вони візьмуть почитати в першу чергу! »

«Спасибі Донбас SOS! Всі речі, які ви відправляли — підійшли. Будемо носити. Зараз холодно- все дуже до речі. Зі святами вас і міцного здоров’я! »

«Я плакав як дитина, коли читав вашу листівку. Дякую вам! »

Запити про гуманітарну допомогу — 326 (13% від загального числа питань, які надійшли нам). Про що просили в грудні — гроші на лікування, гроші на оплату житла, гроші на придбання обігрівальних приладів, ліки, продукти. І були особливі передноворічні запити — дитячі подарунки та солодощі для тих, хто не може купити їх і порадувати своїх дітей. Зима, лиха і війна не повинні скасовувати свята! Ми прекрасно це розуміємо і ми дуже старалися

«Здрастуйте, ми працюємо в Донецькому університеті. Так, зараз ми в Вінниці. До Дня святого Миколая ми організовуємо збір речей, книг. Хочемо передати їх в якийсь дитячий будинок. У Донецькій області. Землякам. Чи не підкажете контакти? »

У вирішенні питань про гуманітарну допомогу в грудні місяці велику допомогу нам надавали партнерські організації, за що їм велика подяка. Ми робимо світ кращим, ми вселяємо надію в серця, ми даємо зрозуміти людям, що диво можливе.

Спасибі Донбас SOS! Я сама в Одесі, переселенка. Мені 25 років виповнилося, хотіла в паспорт фото вклеїти. Мені сказали в Донецьку область їхати. А я ж працюю. Ви мені допомогли і розповіли як правильно вчинити. Вклеїла в Одесі. Ще й вибачилися переді мною »

Питання про оформлення та переоформлення документів, укладанні шлюбів, реєстрації дітей ВПО і отримання статусу внутрішньо переміщеної особи дорослими, завжди становили значну частку дзвінків на гарячу лінію. Не став винятком і грудень — 510 звернень (20% від загального числа питань, заданих дзвонить). Консультуючи, ми радіємо таким історіям «Ми з Донецька, хочемо поїхати в Київ до друзів і розписатися там. Можна це зробити? Ні, ми не ВПО. Хочемо в Києві розписатися. Ще до війни хотіли. Чи не підкажете, можна? ». Ми сумуємо, коли чуємо таке: «Батько помер в Луганській області, а сам із Сумської області родом. Я в Сумах живу. Хочемо поховати на батьківщині, в селі, звідти його батьки. Як нам бути? ». Радіємо, засмучуємося і консультуємо. Дуже хочеться думати, що наші консультації допомагають і всі питання вирішуються. Ми дуже прагнемо, щоб було так.

Квартирні субсидії, консультації психологів, питання від родичів громадян, які відбувають покарання на непідконтрольною території, питання від студентів, питання від батьків школярів, юридичні консультації. Калейдоскоп історій різноманітний, як різноманітна життя. У цьому калейдоскопі відбивається життя країни за цілий рік.