Найпоширеніші проблеми, які виникають при проведені ідентифікації пенсіонерів-ВПО і як іх вирішити

31 березня 2024 року закінчився строк на проведення ідентифікації пенсіонерів з числа “старих” внутрішньо переміщених осіб (які перемістилися до 24.02.2022 року). 

Нагадуємо, що пройти її можливо було одним із способів:

  • особисте звернення до Ощадбанку, органу Пенсійного фонду України;
  • вхід до електронного кабінету на веб-порталі електронних послуг ПФУ за допомогою “Дія.Підпис”;
  • ідентифікація особи за допомогою відеоконференцзв’язку;
  • оформлення закордонною дипломатичною установою України довідки, що фізична особа є живою;
  • зміна місця проживання ВПО та переоформлення довідки протягом останніх шести місяців.

Пройти її потрібно було для продовження виплати пенсії – тим, хто не пройшов ідентифікацію вчасно, виплата пенсії припиняється. Втім, хто встиг записатися на відеоідентифікацію до 31.03.2024 року, дадуть можливість пройти процедуру та не припиняти виплати.

Потрібно зазначити, що це не разове явище — проходити ідентифікацію надалі буде потрібно кожних 6 місяців.

Щодо процедури поновлення припиненої пенсії через процедуру відеоідентифікації — відповідно до інформації, що надається територіальними органами ПФУ на звернення пенсіонерів, яким було припинено виплату пенсії, вона недоступна для ВПО, які отримали довідку до 24.02.2022 року. Ми вже фіксували випадки відмови у дистанційному поновленні пенсії особам із числа “старих” ВПО, які залишились на тимчасово окупованих територіях (ТОТ).

 Наразі ми працюємо над тим, щоб Пенсійний фонд України запровадив процедуру поновлення виплати пенсії всім пенсіонерам без обмежень. 

Ми прискіпливо стежимо за процесом проведення ідентифікації, зокрема за новою процедурою відеоідентифікації, яка була запроваджена зимою. В результаті з’явилися проблеми, що найчастіше виникають у пенсіонерів.

Нижче ми опишемо найпоширеніші труднощі, які виникали під час цього процесу та надамо рекомендації – як виправити ситуацію.

Важливо!   У більшості випадків проблема полягає в тому, що інформація при спробі пройти ідентифікацію просто не доходитиме до працівників органів ПФУ, які займаються процедурою. У всіх нижченаведених ситуаціях важливо офіційно звернутися до органу ПФУ з описом проблеми — адже необхідно, щоб державні та інші органи зафіксували ваше звернення та обробили його відповідно до існуючого порядку, передбаченого Законом України “Про звернення громадян”. Звернення в усній формі, телефоном, через гарячу лінію, чат-бот тощо можуть бути найшвидшим і найпростішим способом комунікації, проте в більшості випадків не фіксуються та не гарантують вирішення вашого питання по суті.

Як правильно офіційно звернутись до органу ПФУ. Звернення необхідно написати/надрукувати, підписати, проставити дату, після чого відсканувати або сфотографувати (розбірливо), та як фото чи pdf файл надіслати на електронну пошту для потрібного органу. Також листову заяву за можливості можна подати у письмовій формі особисто або надіслати поштою.

Важливо зазначити, що незалежно від причини виникнення проблеми, важливою є швидкість реакції на неї. Чим більше пройде часу між моментом виникнення проблеми та спробою її вирішити, тим менша вірогідність швидкого позитивного результату. Тому, в разі виникнення проблем під час проведення ідентифікації, радимо розпочати діяти без зволікань.

Проблема з ідентифікацією на Порталі електронних послуг ПФУ за допомогою Дія.Підпис

Проблема полягає у зникненні відмітки про авторизацію на Порталі за допомогою Дія.Підпис з особистого кабінету за кілька годин після входу. Така проблема виникає навіть після неодноразової авторизації на Порталі. 

Як вирішити?

Звернутися із заявою на Головне управління Пенсійного фонду України у вашій області, а також на Пенсійний фонд України, в якій описати ситуацію, дату проходження вами ідентифікації та обставини виникнення проблеми. Просити з’ясувати причину, виправити її та продовжити виплату пенсії. Зразок такої заяви — за посиланням

Також ви можете направити таке звернення на електронну пошту ПФУ з питань ідентифікації [email protected] . Проте, за відгуками пенсіонерів, які зверталися до нас, в останній час ця пошта неактивна і отримати відповідь може бути складно.

Якщо проблема має технічний характер – важливо, щоб на її існування звернули увагу, оскільки сам факт входу може не перевірятися живою людиною. Тому, зникнення відмітки про проходження ідентифікації може бути незаміченим і буде прийнято рішення про припинення виплати пенсії. 

Своєчасне звернення змусить працівників ПФУ перевірити цю інформацію та виправити помилку, якщо це можливо. До того ж, у вас буде зафіксований факт звернення з такою проблемою і, буде надана офіційна відповідь. Це спростить ситуацію, навіть якщо проблема не вирішиться, оскільки для подальшого оскарження рішення про припинення виплати пенсії потрібно показати вищому органу факт існування проблеми та позицію органу, який відповідає за її вирішення. 

Слід зазначити, що особливості функціонування електронних систем та баз Пенсійного фонду України нам достеменно невідомі, тому ми не можемо бути до кінця впевнені, чи можливо вирішити проблеми, що виникають при їх використанні, запропонованими способами. Проте, у існуючій ситуації це той максимум, який може зробити пенсіонер самостійно на першому етапі. У багатьох випадках такого звернення має бути достатньо для вирішення труднощів.

Проблеми з поданням заяви на проведення відеоідентифікації через Портал електронних послуг ПФУ

    Найчастішими проблемами, які виникали у пенсіонерів були:

 — помилка при спробі подати заповнену заявку на проведення відеоідентифікації.

 У певних випадках при поданні заяви у пенсіонерів відображалась помилка, “ Вас не ідентифіковано як одержувача пенсії, що має право на подання заяви на проходження ідентифікації за допомогою відеоконференцзв’язку через одну з причин: 1. Ви не маєте статусу зареєстрованої ВПО. 2. Від попередньої ідентифікації не минуло 6 місяців. ” При цьому заяви та прикріплені документи не надсилалися до органів ПФУ для визначення часу для проведення ідентифікації. 

Слід зазначити, що ми не виявили окремої категорії пенсіонерів, які мають подібну проблему, хоча звернення від “військових” пенсіонерів зустрічалися досить часто. 

У деяких випадках, вирішити цю проблему допомагало багаторазове заповнення заяви — у якийсь момент сайт надсилав сформовану заяву для її подальшої обробки. 

Іноді, причина виникнення проблеми полягала у скасуванні довідки ВПО органами соціального захисту населення за місцем оформлення. До 2024 року органи ПФУ продовжували виплату пенсії навіть у разі скасування довідки, а пенсіонери могли не підозрювати про існування проблеми.

Також проблема могла бути наступною — заповнити заяву намагається ВПО, яка отримала довідку вперше після 24.02.2022 року, а відповідно не має проходити ідентифікацію, або ідентифікація вже була проведена нещодавно.

 — Відсутність зв’язку з працівниками Пенсійного фонду після подання заяви.

Після успішного подання заяви на проведення відеоідентифікації пенсіонеру не надходило повідомлення про призначення дати та часу проведення на електронну пошту чи обрану для проведення процедури програму.

Проблема може мати як технічний характер (помилка у програмному забезпеченні електронної системи ПФУ), так і бути наслідком людського фактору (через велику кількість звернень окрема заява могла бути пропущена).

 — Працівники Пенсійного фонду не зв’язалися з пенсіонером для проведення ідентифікації у призначену дату та час. 

Така проблема виникає після того, як пенсіонер отримав на вказану в заяві пошту повідомлення про час та спосіб проведення ідентифікації, проте в зазначений час працівники ПФУ не вийшли з ним на зв’язок чи ідентифікацію не вийшло провести один чи кілька разів (наприклад, через відсутність доступу до мережі інтернет або втрату доступу до акаунта). В окремих випадках після виникнення такої проблеми орган ПФУ просто перестає виходити на зв’язок із людиною (хоча в зазначених випадках має надіслати повідомлення з новою датою та часом для зв’язку).

При цьому працівники ПФУ як мінімум освідомлені з фактом подання такої заяви, що збільшує шанси на позитивне вирішення проблеми.

Як вирішити?

Звернутись із заявою до Головного управління Пенсійного фонду України у вашій області, а також до Пенсійного фонду України, в якій описати ситуацію, дату подання заяви на відеоідентифікацію, дату та час запланованого дзвінка чи інші обставини виникнення проблеми. Просити з’ясувати причину, виправити її, призначити час , провести відеоідентифікацію та продовжити виплату пенсії. Зразок такої заяви — за посиланням

Також ви можете направити таке звернення на електронну пошту ПФУ з питань ідентифікації [email protected] . Проте, за відгуками пенсіонерів, які зверталися до нас, в останній час ця пошта неактивна і отримати відповідь може бути складно.

У разі виникнення підозри, що проблема пов’язана зі скасуванням довідки ВПО необхідно перевірити цю інформацію. Найшвидший спосіб — наявність довідки у переліку документів мобільного додатку Дія. Документи відображаються в реальному часі, тож у разі скасування вона має зникнути з мобільного додатку Дія.

Також бажано направити офіційний запит на електронну адресу вашого органу соціальної захисту для отримання письмової відповіді з описом ситуації. Зразок такої заяви – за посиланням.  На жаль, відповідь на листове (проскановане) звернення може надаватися протягом місяця, а тому радимо робити всі запропоновані кроки одночасно.

Ідентифікація в Ощадбанку та проблеми обміну інформацією з ПФУ

Досвід показує, що наразі механізм обміну інформацією щодо пенсіонерів, які звернулися до установ Ощадбанку особисто для проведення ідентифікації, є недосконалим. У процесі може виникнути ситуація, коли Ощадбанк не передає дані пенсіонерів для обробки органів ПФУ. Хоча такий спосіб ідентифікації не новий, тривалий час її проведення не вимагався, тож зараз виникають проблеми під час поновлення механізму обміну інформацією між банком та ПФУ. В результаті органи ПФУ вважають, що людина не проходила ідентифікацію. У деяких випадках ми фіксували факт припинення виплати пенсії таким особам.

Як вирішити?

Звернутися із заявою на Головне управління Пенсійного фонду України у вашій області, Пенсійного фонду України та Ощадбанку, в якій описати ситуацію, дату проведення ідентифікації та обставини виникнення проблеми. Просити здійснити обмін інформацією між органами та продовжити виплату пенсії. Зразок такої заяви — за посиланням

Що ще можна зробити в разі виникнення однієї з перелічених вище проблем?

      Звернутися до нас для вивчення ситуації та визначення подальших кроків одним з таких способів:

  • Гаряча лінія нашої організації 0 800 309 110 (дзвінки безкоштовні).
  • Юридична онлайн приймальня за посиланням
  • Viber, WhatsApp або Telegram Організації за номером 093 500 69 18.

Звернутися до одного з органів державної влади, до повноважень якого належить захист прав і свобод людини та громадянина, в тому числі внутрішньо переміщеної особи:                                   Уповноваження Верховної Ради України з прав людини .                                                           Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій

  • Оскаржити рішення, яким було порушено ваші права в судовому порядку (Обов’язково отримати листове чи відскановане рішення органу ПФУ, яким повідомлено про припинення пенсії та проконсультуватися з юристом)