Безоплатна вторинна правова допомога: хто має на неї право і що вона передбачає

До суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу включено внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб (з питань, пов’язаних з отриманням довідки). Такі особи матимуть право на такі види безоплатних правових послуг як представництво їх інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру.

21 грудня 2016 року Верховна Рада України прийняла закон «Про Вищу раду правосуддя». За прийняття вказаного рішення проголосував 271 народний депутат. Схвалений Верховною Радою та підписаний Президентом України Закон України «Про Вищу раду правосуддя» 04 січня 2016 року опубліковано у офіційній газеті «Голос України».

Зокрема, Законом України «Про Вищу раду правосуддя» було внесено зміни в статтю 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу” (далі- Закон), якими частину 1 було доповнено новими пунктами 2ˡ і 2². Відповідно до цих змін розширено коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Зокрема,  до суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу додатково включено:

  • внутрішньо переміщених осіб (на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 Закону);
  • громадян України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб (на правові послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 Закону, з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, до моменту отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи).

Метою зазначених змін є посилення соціальних гарантій громадян шляхом розширення кола осіб, які мають право на гарантовану державою безоплатну вторинну правову допомогу. Насамперед, йдеться про внутрішньо переміщених осіб та осіб, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб.

Нагадаємо, що безоплатна вторинна правова допомога — це вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Зокрема, частина 2 статті 13 Закону України “Про безоплатну правову допомогу” визначає, що безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг:

1) захист;

2) здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

3) складення документів процесуального характеру.

Адреси місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та їх структурних підрозділів – бюро правової допомоги, де можна отримати зазначені послуги, Ви можете знайти, перейшовши за посиланням.

Додаткові роз’яснення з приводу реалізації права на безоплатну вторинну правову допомогу можна отримати за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги:0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції України чи Координаційного центру з надання правової допомоги.

Також ми будемо раді надати вам правову консультацію  в нашій онлайн-приймальні.

Публікація підготовлена ​​в рамках проекту «Забезпечення правового захисту внутрішньо переміщених осіб», який реалізується ГО «ДОНБАС СОС» спільно з ГО «ПРАВОЗАХИСНА РАДА УКРАЇНИ» за підтримки Європейського союзу. Зміст публікації не відображає офіційну позицію Європейського Союзу.