Біометричні паспорти та додаткові перевірки жителів непідконтрольних територій. Відкрите звернення.

Секретар РНБО Олександр Турчинов хоче перевіряти жителів непідконтрольних територій перед видачею біометричних паспортів. За його словами відповідний законопроект про додаткову перевірку вже підготовлений.

Відповідна інформація була вчора опублікована прес-службою РНБО

Безымянный

Ми щиро вважаємо, що подібні висловлювання дискримінують внутрішньо переміщених осіб і громадян України, які проживають в непідконтрольних районах Донецької і Луганської областей. Також вони суперечать задекларованій Урядом політиці, спрямованої на реінтеграцію населення цих територій.

Громадські організації підготували Відкрите звернення до Президента України Петра Порошенко.

Президенту України,
Голові Ради національної безпеки і оборони України
Петру Порошенку

ЗВЕРНЕННЯ

22 червня 2017 року на офіційному веб-сайті Ради національної безпеки і оборони України була оприлюднена заява Секретаря РНБО пана Олександра Турчинова щодо необхідності проведення ретельних перевірок всіх бажаючих отримати біометричний паспорт, які прибувають з окупованих територій (заява доступна за посиланням http://www.rnbo.gov.ua/news/2801.html).

Відповідно до тексту вказаної заяви Секретаря РНБО, існує “небезпека, що під виглядом українських громадян з окупованих територій, доступ до безвізового режиму можуть отримати сепаратисти, громадяни іншої країни, терористи чи представники російських спецслужб”.

У зв’язку із цим, на думку пана Турчинова, нагальною є потреба у внесенні змін до законодавства України, що дозволить здійснювати дуже ретельну перевірку громадян, які прибувають з окупованих територій для отримання біометричного паспорту.

Секретар РНБО зазначив, що він провів нараду з керівниками МВС, ДМС, СБУ, ДПСУ тощо. Він повідомив, що для правового врегулювання зазначеного питання було підготовлено законопроект, який розроблений народними депутатами-членами парламентської коаліції. Цей законопроект, вірогідно, буде спрямований на законодавче закріплення додаткової перевірки жителів непідконтрольних територій Донбасу та окупованого Криму  і найближчим часом має бути внесений до Верховної Ради України.

Вважаємо за необхідне звернути увагу на те, що законодавство України, а саме — постанова Кабінету Міністрів України від 07.05.2014 №152 ”Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон” — вже  визначає порядок ідентифікації особи та перевірки її належності до громадянства України при отриманні паспорту для виїзду за кордон. Ця процедура вже передбачає механізми ідентифікації особи та перевірки її належності до громадянства України у разі, якщо така особа отримала паспорт громадянина України на тимчасово окупованій території або у органах ДМС, які тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Не ставлячи під сумнів необхідність проведення ідентифікації всіх осіб, які подають заяви на отримання паспорту громадянина України для виїзду за кордон, вважаємо, що тональність інформаційних повідомлень, які лунають від перших осіб країни, акцентує увагу не на необхідності коректного наповнення Єдиного державного демографічного реєстру, а на виокремленні осіб, які виїхали з тимчасово окупованої території, як таких, що потребують «ретельної перевірки». З прикрістю зауважуємо, що подібні висовлювання можуть призвести до стигматизації мешканців окупованих територій, тимчасово непідконтрольних територій та осіб, що вимушено перемістилися. А це більш, ніж 7 мільйонів громадян України.

Оприлюднений текст заяви Секретаря РНБО, що складений у такій тональності, в умовах постійної антиукраїнської пропаганди справляє дуже негативний вплив на ставлення жителів тимчасово окупованих і непідконтрольних територій, а також внутрішньо переміщених осіб, до процесу реформ в Україні і підбурює тривогу в суспільстві, яке дуже сильно потерпає від наслідків збройного конфлікту на Сході України, а надто — в умовах відсутності отприлюдненого тексту законопроекту, про який йдеться в заяві Секретаря РНБО, а також суспільної дискусії та експертних висновків з цього дуже чутливого і суспільно важливого питання.

На підставі вищенаведеного, ми, організації, що опікуємося правами внутрішньо переміщених осіб та осіб, що постраждали внаслідок збройного конфлікту в Україні,

ПРОСИМО:

  1. Оприлюднити текст законопроекту, про який йде мова у заяві Секретаря РНБО від 22 червня 2017 р. і який повинен врегулювати питання проведення перевірок мешканців тимчасово окупованих та непідконтрольних українській владі  територій Донецької та Луганської областей при зверненні за отриманням паспорту громадянина України для виїзду за кордон;
  2. Провести антидискримінаційну експертизу вказаного тексту законопроекту та оприлюднити її результати;
  3. Провести громадське обговорення зазначеного законопроекту із залученням експертів та представників правозахисних організацій;
  4. В подальшому утриматись від подібних дискримінаційних висловлювань від імені РНБО, оскільки такі  заяви суперечать заявленій політиці, спрямованій на реінтеграцію населення тимчасово окупованої території тиммчасово непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей.

23 червня 2017 року

Олександра Дворецька, керівник БФ “Восток-СОС”
Вадим Валько, головний координатор-директор ГО “Донбас СОС”
Тетяна Дурнєва, виконавчий директор ГО “Громадський холдинг “Група Впливу”
Олександр Галкін, президент БФ “Право на захист”
Тамила Ташева, голова правління ГО “КримСОС”
Дуброва Олена, координаторка ГО “Промінь змін”
Геннадій Щербак, голова правління ГО “Мирний Берег”
Андрій Андрушків, керівник проекту ГО “Центр UA”
Валерій Новиков, ЛОПЦ “Альтернатива”
Ірина Сельницька голова правління ГО “Міст 3.10”
Володимир Чекригін, учасник ГО “Кримська правозахисна група”
Єрмішина Оксана, голова ГО “Всеукраїнська організація зі справ вимушених переселенців”
Бондаренко Анастасія, експерт з соціальних питань програма “Радник Міністерства соціальної політики з питань ВПО”
Олена Садовнік, координаторка проектів, Фундація “Томсон”
Людмила Янкіна, Керівник проектів ГО “Центр інформації про права людини”
Тетяна Печончик, Центр інформації про права людини
Галина Койнаш, Харківська правозахисна група
Тетяна Строй, ГО “Донецький прес-клуб”
Гуков Юрій, Харківська правозахисна група
Тітійова Наталія, ГО “Україна.Час єднатися”
Володимир Чемерис, ВГО Інститут Республіка
Сергій Буров, голова правління Освітнього дому прав людини в Чернігові
Полоничко Євген, громадянин України
Гавриш Катерина, громадянка України
Білозерова Лариса, журналістка, громадянка України
Максименков Володимир,громадянин України
Рябко Світлана, громадянка України
Овчаренко Кирило, безробітний
Іскандер Дайана, громадянка України
Лютянська Людмила — громадян
Климова Ольга
Голикова Анастасія
Наталія Мельник, громадянка України
Пікалова Інна, громадянка України
Олег Яштулов, правозахисник
Будзар Марина, громадянка України, викладач
Карен Гамбарян, громадянин України, діяч культури
Ірина Гамбарян, громадянка України, громадьска діячка, медіа-тренерка
Вікторія Топол, журналістка
Тетяна Гончарук, журналістка 

Підписати його може кожен. Для цього необхідно перейти за посиланням і за допомогою функції «запропонувати правки» додати свої дані в кінці документу.

Ми боремося за людей, а не по території!

Разом — сила!