Держава й Донбас: Новини за 28 березня — 10 квітня 2021 року

фото: shatsk.rayon.in.ua

Цього разу велика часть нашого дайджесту стосується питань соціального захисту. Нові “карантинні” виплати, зміни до порядку виплат пенсій, право дітей ВПО на безоплатне харчування в державних та комунальних закладах освіти, часткова оплата путівок до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку для ВПО, розмір цьогорічної разової грошової допомоги для ветеранів війни та інші питання — про все це ви дізнаєтеся з нашого матеріалу.

Карантинні заходи

Опубліковано Постанову КМУ № 270 від 24.03.2021. Відповідно до змін, внесених до Постанови КМУ № 1236 від 09.12.2021, на території регіонів, на яких установлено “червоний” рівень епідемічної небезпеки, між іншим, заборонено:перебування без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно: на територіях закладів охорони здоров’я та освіти; в підземних переходах; на зупинках громадського транспорту; на інших територіях загального користування у разі неможливості дотримання фізичної дистанції не менше 1 метра.

Опубліковано Указ Президента України №139/2021 “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 квітня 2021 року «Щодо Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до кінця 2021 року»

Статистика

Станом на 29 березня 2021 року, за даними Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, взято на облік 1 463 746 переселенців з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим, а станом на 6 квітня — 1 464 171.

Соціальний захист

Прийнято та опубліковано Постанову КМУ від 29 березня 2021 р. № 277 “Про додаткові заходи щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України”. Постановою встановлено для Пенсійного фонду України наступні обов’язки: 

  • До 1 вересня визначити поштових операторів, які будуть здійснювати виплату і доставку пенсій та грошової допомоги, шляхом конкурсу;
  • Забезпечити інформування осіб, які отримували виплати поштою (крім осіб з інвалідністю І групи, осіб, які за висновком ЛКК не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду, осіб, які досягли 80-річного віку, одержувачів державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та допомоги на догляд) про необхідність обрати уповноважений банк для отримання виплат, а з 1 вересня 2021 року виплачувати кошти особам, які не обрали жодного банку, на рахунок в “Ощадбанку”, який буде відкрито за зверненням самого ПФУ. 

Внутрішньо переміщені особи не мають права вибору уповноваженого банку! Вони в кожному випадку будуть отримувати гроші в “Ощадбанку”. 

Крім цього, згідно нових змін, з 1 вересня уповноважений банк зобов’язаний забезпечити за бажанням одержувача видачу належних йому сум пенсії та грошової допомоги з доставкою додому у зручний для нього час. Але всі інші категорії осіб, крім визначених вище, будуть сплачувати послуги доставки самостійно.

Зазначимо також, що відповідно до змін, які запроваджено Постановою КМУ від 16 грудня 2020 року № 1279, допомога на поховання, сума пенсії, грошової допомоги, недоотримана у зв’язку із смертю одержувача, пенсія, грошова допомога в разі виїзду одержувача на постійне місце проживання за кордон та у випадках, що потребують термінових виплат, виплачуються органами Пенсійного фонду, органами соціального захисту населення шляхом зарахування на поточний рахунок одержувача (особи, яка має право на отримання виплат у зв’язку із його смертю) в уповноваженому банку. У разі відсутності в одержувача поточного рахунка такі виплати можуть проводитися органами Пенсійного фонду шляхом переказу коштів одержувачу без відкриття рахунка через “Ощадбанк”.

Опубліковано всі нормативні акти, які повинні забезпечити отримання нових “карантинних” виплат у розмірі 8000 грн для ФОПів та найманих працівників суб’єктів господарювання, основний вид діяльності яких міститься у визначеному переліку. Закон, Постанова. Заяви будуть подаватися через портал “Дія”. Важливо! Перелік основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи, змінено. Роз’яснення Уряду.

Опубліковано Постанову КМУ від 24 березня 2021 р. № 305 “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”. Визначено новий перелік осіб, яких державні та комунальні заклади освіти повинні забезпечити безоплатним харчуванням (п.4 Порядку); до нього, між іншим, включено дітей з числа внутрішньо переміщених осіб. Також затверджено нові норми харчування, які будуть діяти з 1 вересня 2021 року. 

Прийнято та опубліковано Постанову КМУ від 31 березня 2021 р. № 322 “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, які розташовані в гірських районах (районах, в яких розташовані населені пункти, віднесені до категорії гірських)”. Зокрема, згідно Постанови, діти-сироти, діти із сімей, які одержують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, діти із багатодітних сімей один раз на рік мають право на 70 % компенсації путівки, діти ВПО — на 25 %.

Прийнято Постанову КМУ від 08 квітня 2021 р. № 325 “Деякі питання виплати разової грошової допомоги, передбаченої Законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань”. Постановою також визначено розмір одноразової грошової допомоги на 2021 рік, яка буде виплачена до 5 травня. Між іншим, особам з інвалідністю внаслідок війни І групи буде виплачена 4 421 гривня; II групи — 3 906 гривень; III групи — 3 391 гривня.

Прийнято Постанову КМУ від 31 березня 2021 р. № 283 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 р. № 228” щодо порядку виплати та розмірів грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю. Постанова набирає чинності з 1 липня 2021 року; після цієї дати відповідні заяви буде необхідно подавати через портал “Дія”.

Адміністративні послуги

В “Урядовому кур’єрі” опубліковано Розпорядження КМУ від 17 березня 2021 р. № 254-р “Деякі питання оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг”, яким затверджено план заходів щодо утворення ЦНАПів міськими, селищними радами, що здійснюють свої повноваження у населених пунктах — адміністративних центрах районів (станом на 1 січня 2020 р.), та ліквідації ЦНАПів, утворених при районних державних адміністраціях.

Виборче право

Опубліковано Закон України “Про всеукраїнський референдум”

Фінанси

Нацбанк України розповів, як можна звернутися до його фахівців.

Військовий обов’язок

1 квітня стартував весняний призов на військову строкову службу.

Лінія розмежування

За рішенням Командувача ООС усі контрольні пункти в’їзду/виїзду відкриті для пропуску через лінію розмежування щоденно з 08.00 до 16.00. Проте, щоденний пропуск здійснюється лише в «Станиці Луганській». Навпроти КПВВ «Новотроїцьке» суміжна сторона розблоковує рух двічі на тиждень – у понеділок та п’ятницю. Звіт ДПСУ від 3 квітня, від 10 квітня та за перший квартал 2021 року.

Державний кордон

Опубліковано Постанову КМУ № 270 від 24.03.2021. Постанова передбачає, що проходити самоізоляцію після перетину державного кордону не повинні громадяни України за наявності негативного тесту ПЛР, який було зроблено не пізніше ніж за 72 години до перетину державного кордону. Крім того, прийнято Постанову КМУ від 07 квітня 2021 р. № 310. Роз’яснення ДПСУ

Судова влада

Державна судова адміністрація України наказом від 24 березня 2021 року №92 внесла зміни в Інструкцію з діловодства в місцевих та апеляційних судах України.

Зокрема, Інструкцію доповнено абзацом другим такого змісту: «У разі якщо неможливо видати копію судового рішення в суді, який ухвалив судове рішення, така копія може бути виготовлена з ЄДРСР за заявою особи судом, якому визначено територіальну підсудність справ, або судом апеляційної інстанції за підсудністю встановленою законом» – ця норма є актуальною для громадян, які виїхали з тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької областей та АР Крим. Роз’яснення ДСА

Вища рада правосуддя затвердила рекомендації для судів щодо безпечної роботи в умовах карантину

Показники щодо розгляду справ про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за статтею 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей» Кодексу України про адміністративні правопорушення станом на 30.03.2021.